Факти и митове за мъжкото безплодие – част 3

Интервю с д-р Юрий Бъчваров, уролог-андролог в АГ Болница „Д-р Щерев”.

 

Продължава от: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 2

 

МТА: Какви са възможностите за лечение на безплодието при мъжа?

 

Д-р Юрий Бъчваров: В зависимост от конкретния случай, те са различни. Понякога лечението е сравнително лесно, друг път се налагат повече манипулации. Например при инфекция и наличие на голям брой левкоцити в еякулата, след микробиологично изследване се назначава антибиотик. След унищожаване на патогенния агент и понижаване на левкоцитите, в част от случаите се достига до спонтанна бременност поради спирането на токсичното действие на бактериите и левкоцитите върху сперматозоидите.

 

Четете още: Имунологично безплодие

 

Друг метод на лечение е оперативен – например при мъже с варикоцеле то би могло да се оперира, особено при наличието на дискомфорт и болки. Много важно при тези мъже е предварително да се замразят сперматозоиди, защото понякога след операцията показателите на спермограмата се влошават.

 

Друг начин е чрез т. нар. асистирани репродуктивни технологии, когато според конкретния случаи се избира и подходящ метода за настъпване на бременност. Той би могъл да бъде поставяне на обработени подвижни сперматозоиди в матката на жената (при леки отклонения) до инжектиране на един сперматозоид във всяка яйцеклетка (при сериозни отклонения).

 

МТА: Каква профилактика срещу безплодие се препоръчва на мъжете?

 

Д-р Юрий Бъчваров: Важно е както жените, така и мъжете да се предпазват от полово предавани болести или при установяването на такива да вземат бързо необходимите мерки!

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Да не носят много тесни дрехи, да спортуват умерено и да не приемат анаболни препарати, особено по време на пубертета!

 

Да пият витамини и антиоксиданти, които са полезни за сперматогенезата!

 

МТА: Намалява ли оплодителната способност на мъжете с възрастта?

 

Д-р Юрий Бъчваров: Истината е, че намалява, но много по-бавно и по-малко, отколкото при жените. Въпреки това последните проучвания показват, че с увеличаване на възрастта на мъжете, параметрите на спермограмата се влошават.

 

МТА: Има ли пациенти, които искат да си направят вазектомия? Обратима ли е тази операция и какво представлява?

 

Д-р Юрий Бъчваров: За щастие вазектомията не е популярна манипулация в България. Тя представлява оперативно „прекъсване” на семепроводите, като по този начин се блокира излизането на сперматозоидите от организма. Този метод се използва от мъже, които вече имат деца и не желаят повече. За съжаление в повечето случаи тази операция е необратима. Извършват се т.нар реканализации, но обикновено без успех. Ако такива мъже решат отново да имат деца, това става чрез асистирана репродукция. Жената се подлага на хормонална стимулация, така че да се образуват повече яйцеклетки. При мъжа се изолират сперматозоиди от епидидимиса и един по един се инжектира във всяка яйцеклетка.

 

Четете още: Мъжка контрацепция

 

МТА: Как мъжете с установено безплодие могат да „спасят” самочувствието си?

 

Д-р Юрий Бъчваров: В болшинството случаи безплодието при мъжа не е свързано с потентността и еякулацията. Липсата на сперматозоиди например няма как да се установи от самия мъж, защото сперматозоидите са само 5% от обема на еякулата, останалото е семенна плазма, която се отделя от различни жлези (простата, семенни мехурчета).

 

Четете още: Стерилен сте? Това не значи, че не сте мъж!

 

Разбира се, в случаите на нужда и при желание от страна на мъжете те могат да бъдат насочени към работещ в сферата на репродуктивните проблеми компетентен психолог, с какъвто разполага АГ Болница „Д-р Щерев” например.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

 

Добави коментар