Факти и митове за мъжкото безплодие – част 2

Интервю с д-р Юрий Бъчваров, уролог-андролог в АГ Болница „Д-р Щерев”.

 

Продължава от: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

 

МТА: Мит ли е твърдението, че заушката причинява безплодие?

 

Д-р Юрий Бъчваров: За съжаление не е мит. Заушката е остро инфекциозно вирусно заболяване, което протича с висока температура, подуване и болезненост на една или повече от слюнчените жлези. Най-често се засягат околоушните слюнчени жлези (паротидни жлези), които са разположени пред и под всяко ухо. Боледуват предимно деца на възраст между 5 и 15 години.

 

Паротитът (заушка)  в много случаи атакува тестисите (орхит), особено когато възниква в юношеска възраст.

 

Четете още: Кои са рисковите фактори от стерилитета?

 

Орхитът (възпаление на тестисите) е най-сериозното усложнение на заушката. Това състояние протича със силна болка и подуване. Възпалението обикновено е едностранно, но може да засегне и двата тестиса. Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса на паротита, затова боледуването след пубертета може да доведе до безплодие.

 

МТА: Мит ли е твърдението, че тесните дънки причиняват безплодие?

 

И това не е мит. Сперматогенезата или процесът на образуване на сперматозоиди, който протича в тестисите, е много чувствителен. Поради тази причина тестисите, в които става това, са изнесени извън организма и тяхната температура е по-ниска от тази на останалата част на организма.

 

Четете още: Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите

 

Тестисите се намират в кожена торбичка, т. нар. скротум. Той има способността да се свива при ниски температури, като така доближава тестисите до тялото и повишава температурата им, както и да се разширява при топло време, което отдалечава сперматогенезата от високата телесна температура. При носенето на тесни дънки температурата в половата област е постоянно повишена, което е неблагоприятно за производството на сперматозоиди.

 

МТА: Познати ли са случаи, когато причината за безплодието е в мъжа, но жена забременява от него? Има ли медицински причини за подобни „куриози” и може ли да се говори за случаи на временна загуба на оплодителните способности?

 

Д-р Юрий Бъчваров: Да. Различни биха могли да бъдат причините за временна загуба на оплодителните способности. В определени случаи при някои мъже отклоненията от спермограмата биха могли да варират в големи граници – от много ниски параметри до съвсем нормални. При тях, ако в момента на овулацията еякулата не е с добри показатели, не настъпва бременност. Но в следващ момент на овулация показателите биха могли да са по-добри и да се достигне до бременност. Това често се наблюдава при наличието на варикоцеле.

 

Четете ще: Варикоцеле – разширени вени на тестиса

 

Ако семепроводът, по който преминават сперматозоидите, е запушен в следствие на мускулен спазъм и в еякулата не се наблюдават сперматозоиди, възможно е в даден момент да се „отпуши” и концентрацията на сперматозоидите да е нормална.

 

МТА: Има ли случаи в спермата да липсват сперматозоиди и на какво се дължи това?

 

Д-р Юрий Бъчваров: Има такива случаи. Наричат се азооспермия. Причините за липсата на сперматозоиди могат да са различни. Възможно е да не протича образуване на сперматозоиди (необструктивна азооспермия) или те да не могат да достигнат до еякулата (обструктивна азооспермия). Възможно е и те да са с много малък брой. Затова при извършването на спермограма е много важно тя да се направи точно, за да се установи дали липсват изобщо сперматозоиди или са много малко.

 

Четете още: Азооспермия

 

Липсата на сперматогенеза би могла да е генетично заложена или в резултат на прекарана заушка, травма в областта на тестисите и др. При силен стресов фактор е възможно от нормални параметри да се достигне до пълна липса на сперматозоиди.

 

Ако обаче сперматозоиди се произвеждат, но те не могат да достигнат до еякулата, причина би могла да е липса или запушване на семепровода. При хормонални нива в норма, нормална морфология и големина на тестисите, биха могли да се извършат манипулации за получаване на сперматозоиди от епидидимиса (мястото, където зреят) или от тестиса, като след това се използват за инжектиране в яйцеклетки (извършване на ИКСИ процедура).

 

Четете още: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 3

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

 

Добави коментар