Факти за здравето на сърцето при деца

Повечето хора мислят, че лошото здраве на сърцето се свързва с възрастните хора, но грижите за този орган трябва да започнат още в най-ранна възраст. Признаци на сърдечно-съдови заболявания могат да започнат да се появяват и в детска възраст.

 

Важно е да се води здравословен начин на живот, който ще ви помогне за грижата за сърцето. Родителите могат да внушат тези идеи в умовете на децата, като им дадат инструментите да се грижат за своето сърдечно здраве като пораснат.

 

Предлагайте здравословни храни

 

Разнообразното хранене със здравословни храни е важно за преодоляване на сърдечно-съдови заболявания. Ограничаването на храните, които съдържат наситени мазнини и транс-мазнини и повишават нивото на холестерола в кръвта е добър старт в профилактиката на сърдечните заболявания.

 

Четете още: Храни, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания

 

Храните, които трябва да се избягват са пакетирани сладкиши, замразени пици, полуфабрикати. За да се откажете от наситените мазнини, избирайте крехко месо, като премахвате кожата от пилешкото например преди хранене. Изберете млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини.

 

В списъка с полезните храни можем да добавим и авокадо, риба и др. Родителите могат да помогнат на децата да вземат отговорни решения, като предлагат изобилие от храни от всички хранителни групи и се стараят да поставят ограничения на нездравословните храни, като газирани напитки и бонбони.

 

Упражнения

 

Сърцето е мускул и трябва да бъде разработен, също както останалите мускули в тялото. Правенето на всекидневни упражнения гарантира, че детето е здраво и сърцето изпомпва кръвта функционално.

 

Отборните спортове, танци, фитнес, игра на детската площадка, скачането на въже, са добри начини да се запълнят препоръчителните 30 минути дневна физическа активност, които децата трябва да правят. Усилените упражнения и затаения дъх са добри признаци, че сърцето е здраво и поддържате добра форма.

 

Избягвайте пушенето

 

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания. Децата изложени на тютюнев дим също попадат в рискова група. Родителите, които пушат трябва да вземат всички мерки да предпазят децата си от тютюневия дим. Разбира се, най-добре е и за самите родители да откажат тютюнопушенето и да дадат добър пример на децата си.

 

Четете още: Как да намалим риска от сърдечни проблеми?

 

Тийнейджърите, които пушат цигари, поставят сърцето си на риск, тъй като това води до натрупване на плака в артериите. В следствие на това става трудно за сърцето да изпомпва богатата на кислород кръв в тялото. Детето може да се чувства без дъх след физическо натоварване. С течение на времето, това състояние може да доведе до сърдечен удар.

 

Децата, които започват пушене много млади и продължават да го правят излагат себе си на риск от много сериозно сърдечно-съдово заболяване, което може да доведе до смърт. Пушенето също така прави по-трудни упражненията и увеличава нивата на холестерола, и двете неща са вредни за здравето на сърцето. Има много ресурси на разположение, за тези, които искат да се откажат от цигарите.

Добави коментар