Усъвършенствайте способностите за четене на вашето дете

Нищо не е по-важно в академичните постижения, от читателските способности. Родителите най-добре познават децата си, и знаят че прекараното време заедно ще им помогне да се усъвършенстват, което ще ги доведе до успех в четенето. Предлагаме списък с начини, които да помогнат на децата да станат по-ефективни читатели:

 

1. Отделяйте време за четене всеки ден

 

Проучванията показват, че редовното четене на глас ще доведе до значителни ползи за четенето и разбирането, лексиката и декодирането на думите. Независимо дали вашите деца са в предучилищна възраст или ученици, така ще се увеличи желанието им да четат самостоятелно.

 

Четете още: Книжки за деца

 

2. Обградете децата си с материали за четене

 

Децата с голям избор от материали за четене в домовете си са с по-високи резултати в стандартните тестове. Изкушавайте децата си да четат като им предлагате голям брой книги и списания, на нивото на годините им. Поставяйте материали за четене в колата, в спалнята, във всекидневната, а дори и до телевизора.

 

3. Имайте семейно време за четене

 

Създайте си 15-30 мин време за четене, за цялото семейство. Виждайки вас, децата ще се вдъхновят да четат. Само 15 мин ежедневна практика, е достатъчна за да се увеличи тяхната склонност към четене.

 

4. Насърчавайте широк спектър от дейности за четене

 

Направете четенето неразделна част от живота на децата си. Четете крайпътни знаци, менюта, посоки, прогнози за времето, филмови списъци и друга практическа информация всеки ден. Също така се уверете, че те винаги имат нещо за четене през свободното си време, когато чакат за нещо.

 

Четете още: Децата и четенето

 

5. Направете посещението на библиотеката навик

 

Примамете вашите деца да четат повече, като ги водите в библиотеката на всеки няколко седмици, за да взимате материали за четене. Библиотеките предлагат програми за четене за деца и възрастни, които могат да насърчат децата ви за по-нататъшния им интерес към книгите.

 

6. Бъдете информирани за напредъка на децата си

 

Разберете какви умения за четене се очаква да има детето ви за всяко ниво. Учебната програма в училище ще ви даде тази информация. Следете напредъка на детето си в придобиване на основни умения за четене.

 

7. Наблюдавайте за проблеми с четенето

 

Учителите не винаги забелязват проблемите с четенето, докато те не станат сериозни. Наблюдавайте, дали децата ви не могат да произнасят думи, използват контекста за да разпознаят непознати думи, и дали ясно разбират това, което четат.

 

Четете още: 10 причини да четете на вашето дете

 

8. Помогнете своевременно за съществуващи проблеми при четене

 

Проблемите при четене не изчезват магически. Колкото по-рано децата получат помощ, толкова е по-вероятно да станат добри читатели. Уверете се, че вашите деца получават необходимата помощ от учители, възпитатели, учебни центрове, веднага щом откриете проблем.

 

9. Използвайте различни помощни средства, за да помогнете на децата си

 

За да помогнете на децата си да подобрят своето четене, използвайте учебници, компютърни програми, книги, други материали налични на пазара. Игрите са особено добър избор, защото карат децата да се забавляват, докато усъвършенстват уменията си.

 

10. Покажете ентусиазъм, когато детето ви чете

 

Вашата реакция има голямо влияние върху това колко добри читатели са децата и колко се стараят да подобрят уменията си. Бъдете сигурни, че им осигурявате истинска похвала за усилията им.

Добави коментар