Упражнения преди и по време на бременността

Въпрос: Искам да започна тренировъчна програма сега, която да продължа и през бременността. Какво е препоръчително?

 

Специалистът отговаря: Препоръчителни са слабо аеробни упражнения като ходене, танцуване, велоаргометър, плуване, тъй като те работят за сърцето и белите дробове, като същевременно подобряват физическата подготовка. Плуването е особено подходящо и по време на бременност, тъй като водата ви кара да се чувствате леки, освен това е отлична тренировка.

 

Ако тези дейности не ви звучат привлекателно, можете да изберете съпротивителни упражнения като вдигане на тежести (използвайте само леки тежести по време на бременност), които изграждат и тонизират мускулните групи. Каквото и да изберете, винаги помнете, че трябва да загреете преди да започнете упражненията.

 

упражнения, спорт, бременност

 

Четете още: Могат ли упражненията да бъдат забавни?

 

Що се отнася до упражненията, които трябва да се избягват, това са – водни ски, конна езда, планинско колоездене, ски, особено през втората половина на бременността. Добро правило е да се избягват всякакви спортове, които предизвикват резки спирания, падания, които биха могли да разкъсат плацентата. Също така трябва да обсъдите този въпрос с вашият лекар. При някои бременни жени, може да се наложи да се избягват някои упражнения. 

 

Снимки: stockimages, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар