Упражнения преди забременяване

Всекидневието ви включва ли тичане? Може би си падате по карането на колело или упражненията у дома? Упражненията и като цяло спортът са много важни, за да бъдете здрави и жизнени. Забременяването не е изключение – упражненията ще ви помогнат по-лесно да забременеете и да имате безпроблемна бременност.

 

Когато спортувате е важно да внимавате и да не прекалявате с натоварването. Прекалено интензивните тренировки могат да повлияят на менструацията и овулацията ви. Ако планирате да забременеете е добре да съобразите тренировъчния си режим спрямо това. Разбира се, не трябва да спирате спорта, а просто да намалите интензивността. Ето и няколко съвета, които да ви напътстват:

 

Ако обичате да тичате…

 

Няма причина да спрете да тичате преди забременяването. Тичането е чудесно кардио упражнение. Освен това се отразява много добре на кръвообръщението ви.

 

Но моментът не е подходящ, за тичане като за маратон – то може да повлияе на месечния ви цикъл. Ако забележите, че тичането ви изтощава твърде много или пък влияе на менструацията ви – намалете честотата, темпото и продължителността. Умереното тичане няма по никакъв начин да възпрепятства забременяването ви.

 

Ако вдигате тежести…

 

Вдигането на тежести изгражда здрави мускули и кости. И двете неща ще ви бъдат от полза, когато решите да забременявате. Но като всички други упражнения, преди забременяване не е добре да се претоварвате с прекалено много повторения или твърде тежки тежести.

 

Четете още: Могат ли упражненията да влияят на фертилността?

 

Вдигайте по-леки тежести и правете повече повторения. Можете да се фокусирате и върху издръжливостта на тялото си използвайки собственото си тегло. Това ще ви държи тонизирани и във форма, без да ви претоварва.

 

Ако се занимавате с йога…

 

Йогата е идеална активност преди забременяване. Тя изгражда хубав баланс между здраво тяло и здрав дух. Помага ви да релаксирате, което е много важно за забременяването. Йогата обаче също крие своите рискове. Най-добре е да се обърнете към инструктор, който да ви покаже къде са пределите на тялото ви и да ви насочи към стила, който ще е най-подходящ за вас.

 

Ако сте плувец или колоездач…

 

И двете активности са страхотни форми на спорт. Те помагат за изграждането на здрави мускули и действат като кардио тренировка. Подготовката за бременност обаче, трябва да включва тези спортове изключително умерено. Трябва да не чувствате никакво претоварване и по възможност да не се задъхвате.

 

Четете още: Упражнения преди и по време на бременността

 

Колоезденето може да повиши температурата на тялото в областта на слабините на партньора ви, което от своя страна да намали производството на сперматозоиди. Всъщност мъжете, които правят каквато и да е форма на упражнения с високо ниво на интензитет, рискуват да намалят броя си сперматозоиди.

 

Ако тренирате професионално…

 

Без значение с какъв вид спорт се занимавате, ако това е ваша професия и ежедневие, добре е да говорите с лекаря си, преди да решите да забременявате. Тялото ви ще има нужда от повече почивка, ще трябва да изключите някои упражнения, които могат да навредят, трябва да сте винаги добре хидратирани и да не се претоварвате.

 

Някои спортове могат да са опасни при забременяване, като ски, конна езда, бойни и контактни спортове. Не забравяйте, че това е временно, след като вашето бебче се роди, ще можете спокойно да се върнете към рутината си.

Добави коментар