умора, бременност, триместър, енергия

Умора по време на бременността

Умората е един от най-често срещаните симптоми на бременността. Някои жени се чувстват изтощени през цялата си бременност, а при други умората отминава след първия триместър.

 

Умората по време на бременност, най-често се усеща през първия триместър и обикновено изчезва през втория, но често се връща в последния триместър.

 

Умората през първия триместър от бременността

 

По време на ранната бременност, най-често умората е причинена от хормоналните промени в организма. Тялото ви произвежда повече кръв, за да осигури повече хранителни вещества на растящото ви бебче.

 

умора, бременност, триместър, енергия

 

Нивата ви на кръвна захар и кръвното ви налягане също са по-ниски. Хормоните, особено повишения прогестерон, причиняват сънливост. А в допълнение към физическите промени, настъпващите емоционални такива, могат да допринесат за липсата на енергия, която чувствате.

 

Независимо дали бременността е била планирана или не, е възможно да изпитвате безпокойство, свързано с майчинството, което ви предстои. Нормално е да се притеснявате за здравето на бебето си и дори да изпитвате противоречиви чувства. Важно е да разберете, че емоциите ви имат влияние върху физическото ви състояние и са напълно нормални за бременността.

 

Четете още: Как да оцелеете през първия триместър от бременността?

 

Умората през втория триместър от бременността

 

По време на втория триместър, имате много добри шансове енергията ви да се завърне и да се чувствате по-бодри. Много жени се възползват от този период, за да свършат по-важните задачи, тъй като е много вероятно умората да се върне през третия триместър. Не се тревожете обаче, ако и в този триместър изпитвате умора.

 

Умората и липсата на енергия, като цяло са характерни странични ефекти от бременността и е възможно да останат по време на цялата ви бременност. Това обаче не е повод за тревога, а нещо съвсем нормално.

 

умора, бременност, триместър, енергия

 

Умората през третия триместър от бременността

 

В края на бременността е много вероятно да се почувствате отново изтощени. В този момент вече ще сте качили килограми и ще носите и теглото на бебето. Освен това можете да имате проблеми със съня и да ви се налага да уринирате често. Недоспиването е сериозна предпоставка да се чувствате изтощени в този етап от бременността.

 

Как да се справите с умората?

 

• Почивка

 

Уверете се, че си почивате достатъчно и си осигурете допълнително време в леглото, когато почувствате умора. Лягайте си по-рано или отделете време за следобедна дрямка. Избягвайте да пиете течности няколко часа преди лягане, за да намалите броя ставания през нощта.

 

Четете още: Как да се справим с повишения апетит през бременността?

 

• Регулиран график

 

Ако текущият ви график се окаже твърде изтощителен по време на бременността, трябва да редуцирате ангажиментите си. Съкратете няколко работни часа и повикайте подкрепление за домакинските задължения. Възползвайте се от помощта на близките си, вместо да я отказвате под претекст, че с всичко можете да се справите сами.

 

• Балансирана диета

 

Питателните храни ще повишат енергията ви. Уверете се, че приемате достатъчно количество желязо, протеини и калории. Ако не получавате достатъчно и правилните хранителни вещества, умората може да се влоши. Много е важно да приемате достатъчно течности по време на бременността.

 

умора, бременност, триместър, енергия

 

• Умерени упражнения

 

Въпреки че се чувствате съвсем изтощени и нямате енергия за нищо, умерената физическа активност, като например 30 минутна разходка, ще ви накара да се почувствате по-енергични. Упражненията са полезни за бременните жени, освен ако, разбира се, вашият лекар не е преценил друго за конкретния случай. Посъветвайте се с него преди да започнете да се упражнявате. 

Добави коментар