Ултразвукoво изследване по време на бременност

За какво се използва ултразвуковото изследване по време на бременността?

 

При ултразвуковото изследване се използват ултразвукови вълни, за да се създаде образът на вашето неродено бебе върху видеоекран. Този образ помага на вашия лекар да разбере как се развива бебето ви. Освен това вие също можете да го видите.

 

Кога се прави ултразвуково изследване?

 

Вашият лекар може да назначи ултразвуков преглед по всяко време на бременността ви. Най-често той се прави между 16-та и 20-та гестационна седмица. Но може да го назначи и по-рано, за да установи датата на термина, или за да провери за евентуални проблеми с развитието на бебето.

 

Лекарят ви ще ви направи ултразвуков преглед и когато бременността напредне, за да провери дали имате достатъчно околоплодна течност и за да разбере позицията на бебето.

 

Няма фиксиран брой ултразвукови прегледи по време на бременността. Лекарят ви ще прецени от колко се нуждаете вие.

 

Каква информация дава ултразвуковият преглед?

 

Ултразвукът може да помогне на вашият лекар да определи колко е напреднала бременността ви. Може да потвърди или да промени датата на термина. Той  може да покаже полът на бебето, неговият сърдечен ритъм, дишането, движенията и положението му. Но ако сте все още в началото на бременността си, ултразвукът може и да не е способен да покаже тези неща. Ултразвукът също може да покаже, дали имате повече от едно бебета.

 

Вашият лекар може да използва ултразвук, за да провери за евентуални проблеми с бременността. Количеството околоплодна течност, размерът и позицията на плацентата, състоянието на матката и другите органи могат също да бъдат изследвани. Ако сканирането покаже проблеми, вашият лекар ще назначи други тестове и тогава ще реши дали вие и бебето ви се нуждаете от специална грижа по време на бременността.

 

Колко точен е ултразвукът?

 

Никой тест не е застрахован от грешки. Възможно е ултразвукът да не открие проблем, който съществува или може да покаже проблем, който не е наистина там.

 

Четете още: Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 1

 

Ултразвукът безопасен ли е?

 

Ултразвуковият преглед е използван дълги години и до момента не е регистрирана никаква вреда върху плода. Все пак винаги търсете доказани специалисти, които да провеждат прегледа ви.

 

Как се провежда ултразвуков преглед?

 

При стандартния ултразвук лекарят ще сложи гел върху корема ви, след това ще плъзне устройство върху корема ви. Гелът помага за предаването на ултразвуковите вълни от устройството в тялото.

 

Звуковите вълни се отразяват от органите и бебето и устройството улавя отразените звукови вълни. По този начин се създава изображение върху екранa.

 

Белите и сиви зони в изображението показват костната тъкан, а тъмните области – течностите, както и околоплодната течност. Може да ви е трудно вие сами да разграничите бебето си в образа, така че вашият лекар ще ви покаже къде се намира то. Най-вероятно ще получите копия от снимките. Прегледът отнема около 20 минути.

 

Четете още: Специализирани прегледи на бременната

 

Кога ще получите резултатите?

 

Някои от резултатите от вашия преглед ще получите веднага. Други могат да бъдат анализирани допълнително от лекаря ви, което ще отнеме седмица или по-дълго.

 

Има ли други видове ултразвук?

 

Да. Може да се наложи да ви се направи друг вид ултразвуков преглед, ако вашият лекар има някои опасения за състоянието на плода.

 

Трансвагинален ултразвук – устройство се поставя във вагината на жената. Този вид преглед осигурява по-добра картина в началото на бременността, тъй като матката е все още малка и в близост до вагината.

 

Доплерово изследване – този преглед измерва циркулацията на кръвта в тялото на бебето. Може да се използва, ако имате високо кръвно налягане или растежът на бебето е по-бавен от нормалното. Много ултразвукови апарати включват и доплер-изображения, така че е възможно да ви направят двете изследвания едновременно.

 

Фетална ехография – този вид ултразвук дава по-подробна картина на сърцето на бебето. Тестът може да се използва, за да се провери за евентуални сърдечни дефекти.

 

Триизмерен ултразвук – създава изображения, които изглеждат по-реалистични от страндартните ултразвукови изображения. Те могат да дадат по-добра представа за това как се развива бебето ви.

 

Четириизмерен ултразвук – това е триизмерен ултразвук, който записва движенията на бебето.

Добави коментар