Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 1

За ултразвуковите прегледи по време на бременността и за новите методи за диагностика на преждевременното раждане Е. Панова от Агенция „Фокус” разговаря с Изпълнителния Директор на II САГБАЛ „Шейново” д-р Румен Велев

 

Е. Панова: Д-р Велев, какво е мястото на ултразвуковата диагностика като прогностичен метод при бременността и ражданията?

 

Д-р Велев: Ултразвуковата диагностика, ултразвуковият метод за диагностициране на риска от преждевременно раждане е един от скрининговите методи, т.е. с него ние може да улавяме едни доста ранни белези, които биха ни навели на мисълта, че жената е застрашена от това да направи аборт или преждевременно раждане. Този метод се състои в измерване на дължината на маточната шийка.

 

Дължината на нормалната маточна шийка се движи от порядъка на около 4-5 сантиметра. Когато тази дължина е по-малко или колкото е по-малко от тези 4-5 сантиметра, толкова рискът за прекъсване на бременността става по-голям. Линейната дължина е само един от белезите, които ни насочват към това заключение.

 

Той, обаче, не е най-важният. По-важният белег е освен скъсяването на шийката, да има едно вклиняване на околоплодния мехур, което изглежда като един триъгълник, който се образува от околоплодния мехур и околоплодната течност и изглежда като хидравличен клин, който се впива във вътрешния отвор на цервикалния канал.

 

В резултат на което, дори и маточната шийка да бъде с добра дължина, това може да доведе до пролабиране на околоплодния мехур, т.е. до излизане на околоплодния мехур извън цервикалния канал, и от там до неговото пукване. Така че, това е един важен компонент при оценката от риска на преждевременното раждане.

 

Четете още: Проследяване на бременност

 

Ултразвуковият метод е само скрининг. Понякога, дори и да имаме скъсена маточна шийка, жената може да си износи бременността без никакви усложнения. Затова в съвременното акушерство, използвайки дължината на шийката, винаги този скринингов метод се комбинира и с тест за изследване на фетален фибронектин.

 

Всички съвременни изследвания, които се правят в тази насока показват, че при скъсяването на маточната шийка, когато се комбинира с негативен тест за фибронектин, рискът от преждевременно раждане и от загуба на плод се движи в порядъка на 15 – 20 %. Когато това се съчетае с положителен фибронектин, рискът става към 70%.

 

Виждате каква значима разлика има при едно и също измерване на маточната шийка като дължина в допълнение с един друг метод, колко повишава прогностичната стойност и колко ни кара да приемем по-специални средства към тези жени, които са с положителен фибронектин.

 

В съвременното акушерство тези два метода вървят ръка за ръка. Самостоятелното измерване на дължината на маточната шийка вече не е чак толкова прогностично, ако то се извършва без тест за фибронектин. По тази причина ние въведохме този метод в САГБАЛ „Шейново”, за да можем да бъдем много по-прецизни.

 

В момента, ако се базираме само на ултразвуковата диагностика, може би предприемаме малко по-излишни действия спрямо жени, които иначе не биха били чак толкова застрашени от преждевременно раждане.

 

Четете още: Какво е Скринингов тест?

 

Е. Панова: Въведен ли е някъде този метод в България?

 

Д-р Велев: За радост, този метод вече се прилага в няколко клиники в България и II САГБАЛ Шейново е една от тях. Той е доста лесно изпълним. Вече има разработени тестове, които се правят изключително лесно. С тампон се взима секрет от влагалището. Този секрет се поставя в един специален разтвор, който извлича този фибронектин и след това се пуска на един малък апарат, който много бързо дава отговор положителен или отрицателен е резултатът. Всичко това отнема не много време – може да стане в рамките на половин или един час.

 

Е. Панова: Скъп ли е този метод?

 

Д-р Велев: Не е кой знае колко скъп. Този метод ни е от голяма полза. 23 минути отнема направата на един такъв тест. За 25 минути ние можем да имаме резултат. Какво ни дава той – тези пациентки, които имат скъсена маточна шийка и които имат положителен тест, при тях ние трябва да насочим цялото си усилие, защото 70% от тези жени ще родят преждевременно.

 

 

Останалите, които са с отрицателен тест, независимо от това, че шийката е скъсена, при тях може би около 15% само биха родили преждевременно, което е един много нисък процент. И затова ние няма да насочим активните си усилия към цялата популация, а само към тези пациентки, които са положителни по двата скринингови метода. Двата метода – скъсяването на маточната шийка и фибронектина, са в комбинация.

 

Тяхната предиктивна стойност е много висока, т.е. много точно ни показват риска от преждевременно раждане.

 

Продължава на: Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 2

Добави коментар