Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 2

Продължава от: Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 1

 

Д-р Румен Велев, „Шейново”: При многоплодна бременност, особено във втората половина – след 24-а седмица, препоръките са прегледите да се правят през две седмици, а след 32-а г.с. даже всяка седмица. – Агенция „Фокус“

 

За ултразвуковите прегледи по време на бременността и за новите методи за диагностика на преждевременното раждане Агенция „Фокус” разговаря с Изпълнителния Директор на II САГБАЛ „Шейново” д-р Румен Велев.

 

Е. Панова: Колко често по време на бременността една жена трябва да се изследва чрез ултразвук?

 

Д-р Велев: Нормативи за това нещо има и те обикновено са базирани на различните каси. Колкото по-често, толкова по-добре би било. Но някой трябва да финансира тези прегледи. Принципно се счита, че три ехографски прегледа са един разумен брой, който може да се извърши по време на една бременност. Но те трябва да бъдат извършени качествено и в определено време.

 

Първият преглед задължително трябва да бъде между 11-а и 13-а седмица и шест дни – когато се прави ранният скрининг за Синдром на Даун; когато може рано да се диагностицират някои рискови фактори, които биха довели до развитие на прееклампсия в късните срокове на бременността; и когато можем да изследваме и да установим дължината на маточната шийка.

 

Вторият преглед трябва да се прави между 21-а – 23-а седмица от бременността. Това е т.нар. преглед за фетална морфология, когато вече се установява нормалното функциониране на всички органи и системи на плода. Прави се фетална ехокардиография, за да се търсят сърдечни аномалии, защото ние насочваме много голямо усилие към генетичните аномалии, но сърдечните аномалии като честота не са по-малко.

 

Четете още: Какво представлява работата на ехографиста?

 

Не по-малко деца се раждат с вродени сърдечни пороци. Слава Богу, че част от тях се коригират оперативно и децата могат да оцеляват, но не малка част от тях са несъвместими с живота. Третият ехографски преглед, който трябва да се направи е в последните срокове на бременността – 34-а – 36-а седмица. Тогава се определя големината на плода, разположението му в матката, т.е. определяме и начина на раждане.

 

Е. Панова: Достатъчни ли са предвидените ехографски прегледи за бременните, които се покриват от Здравната каса?

 

Д-р Велев: От Здравната каса се покриват само тези три прегледа, но за съжаление, те не могат да се осъществяват рутинно в женските консултации, по простата причина, че при тези прегледи се изисква първо квалификация от страна на лекаря и второ – изисква се висок клас на ултразвуковия апарат, с който всъщност не разполагат по-голямата част от колегите в доболничната помощ. Но пък те насочват пациентите към високоспециализираните заведения, където съществува такава апаратура. За София можем да кажем, че голям процент от пациентите се обхващат.

 

Е. Панова: Смятате ли, че ехографският преглед, при който се прави фетална морфология, трябва да се заплаща от Здравната каса?

 

Д-р Велев: Абсолютно. Здравната каса в момента покрива три ултразвукови прегледа в доболничната помощ, но трудно можем да се надяваме, че в доболничната помощ ще се направи качествен преглед, най-малко поради това, че е необходим висок клас апарат. При това изследване трябва апарат с цветен доплер. Много малко колеги разполагат с такива апарати.

 

Е. Панова: Стана модерно сред бъдещите майки да се говори за 3D и 4D ехографски прегледи. В кои случаи се използват тези методи?

 

Четете още: Специализирани прегледи на бременната

 

Д-р Велев: Това е по-скоро „бейби шоу”, както го наричаме в нашите среди. Този ехографски метод наистина има някои ситуации, в които ни помага, но най-общо казано той по-скоро е за това пациентите да видят своето бебе в някакво 3D измерение. Всъщност това е по-скоро за тях, отколкото е важно за нас.

 

Е. Панова: Има ли случаи, в които ултразвуковият преглед не е желателен?

 

Д-р Велев: Няма противопоказания за извършване на ултразвуков преглед. Ултразвукът е внедрен в медицината в края на 60-те години на миналия век. От тогава досега няма никакви доказателства, че ултразвукът носи някакви вредностти за плода или пък за майката. Броят на ултразвуковите прегледи не носи никакъв риск.

 

Е. Панова: Трябва ли броя на ултразвуковите прегледи да е по-голям при многоплодна бременност?

 

Д-р Велев: Да. Задължително. При многоплодна бременност, особено във втората половина – след 24-а седмица, препоръките са прегледите да се правят през две седмици, а след 32-а седмица даже всяка седмица. Многоплодната бременност е по-особена.

 

Там тези биохимични скрининги, с които ние си подпомагаме, за да докажем дали бебето е с висок риск за болестта на Даун, са по-трудно приложими и там разчитаме изцяло само на ехографска диагностика. Затова прегледите се препоръчва да бъдат с по-висока честота.

 

Четете още: Страховете по време на бременността

 

Е. Панова: Какво препоръчвате на бременните за избягване на рискове от преждевременно раждане и други рискове за тях и за плода?

 

Д-р Велев: Те са комплекс от мероприятия. Най-напред – да посещават женска консултация, да посещават гинеколози. Рутинно да следят влагалището за инфекция. Задължително е да се правят тези три ехографски прегледа, които посочих. Задължително да изискват да се следи дължината на маточната шийка от изследващия лекар.

 

При наличие на маточна активност, т.е. чести маточни контракции, своевременно да се обръщат към своя акушер-гинеколог. Да има едно взаимно изострено внимание, както от страна на акушер-гинеколозите, така и от страна на пациентите, за да се опитаме да понижим процента на преждевременните раждания.

 

Каквито и нови медикаменти да се внедряват, процентът на тези раждания, за съжаление, в последните няколко години си стои около 10% и не пада надолу. Тези 10% преждевременно раждане дават около 70% от смъртността и от заболяваемостта при новородените. Виждате каква значимост имат преждевременните раждания. Да не говорим колко скъпо струва лечението на недоносените деца. Един такъв взаимен контрол и взаимно доверие между пациент и лекар са много важни, за да може да сведем този процент под 10.

 

За Агенция Фокус – Екатерина ПАНОВА

Добави коментар