Увисват ли гърдите от кърменето?

Връзката, която се създава между майката и бебето по време на кърмене е уникална – не съществува друга подобна. Kърмата е идеалната храна за бебето, особено през първите месеци след раждането.

 

Но въпреки че искате да дадете най-добрият старт в живота на бебето си, сигурно се питате: „Какво ще причини кърменето на гърдите ми? Ще промени ли размера и формата им?“

 

През различните етапи от живота ви – и особено по време на бременността и кърменето, размера и формата на гърдите ви може да се промени.

 

Размерът се определя от количеството мастна тъкан, която се намира в гърдите, а отделянето на кърма води до образуването на по-плътни тъкани. След края на кърменето, мастната и съединителната тъкан могат да се разместят. Гърдите ви могат и да възстановят предишната си форма и размери, но могат и да не го направят.

 

кърмене, гърди, увисване

 

При някои жени гърдите остават големи, а при други се свиват. Но и увисването или запазването на големия им размер може да се получи както в резултат от кърменето, така и в резултат на генетиката, наддаването на тегло по време на бременността и остаряването.

 

Четете още: Често срещани проблеми с гърдите – решение

 

Ще увиснат ли гърдите ми от кърменето?

 

Когато жените кърмят, млякото, което образуват може да разтегне кожата и тъканите. Но когато тъканите, произвеждащи кърмата, се свият до размера, в който са били преди бременността, това може да доведе до „празен“ или „разтегнат“ вид на гърдите им. Това състояние е често срещано след края на кърменето.

 

Повечето жени се притесняват, че гърдите им ще увиснат. Но други фактори могат да променят вида на гърдите им далеч повече от кърменето. Те включват:

индекса на телесна маса – процента мастна тъкан в тялото

броя бременности

големи гърди преди забременяването

възраст

пушене.

 

кърмене, гърди, увисване

 

Ще промени ли кърменето формата на гърдите ми?

 

Гърдите са различни при различните жени. Така че това, което се е случило с гърдите на една жена по време на кърмене, не означава, че ще се случи при всички. Например, болезненото препълване на гърдите може да промени леко формата им след това, но то не се случва на всяка.

 

Четете още: Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?

 

Трябва да се има предвид, че всяка вдлъбнатина или нагъване на гърдата може да е знак за наличие на бучка под нея, затова е добре да бъде проверена от мамолог.

 

Може ли гърдите да станат асиметрични от кърменето?

 

Тъканта на гърдите се разтяга в посока на мишницата. Така че когато гърдите се изпълнят с мляко и се свият отново след кърменето, контура на бюста може да се промени.

 

кърмене, гърди, увисване, асиметрични

 

Гърдите на повечето жени са асиметрични още преди бременността, но тази разлика може да стане по-видима след кърменето. Възможно е само едната гърда да възстанови предишните си форма и размери, докато другата остане по-голяма или по-увиснала. При някои жени може едната гърда да стане с един размер на сутиена по-голяма или по-малка от другата.

 

Четете още: Дискомфорт при кърмене

 

Най-важното е да се научите да обичате телата си, които са дали живот и са се грижили за бебето ви – независимо от формата и размера на гърдите.

 

Снимки: paxye, Daquella manera, coatl28, janetmck Foter

Добави коментар