Уважавайте себе си! – част 2

Продължава от: Уважавайте себе си! – част 1

 

6. Заявете на себе си, че заслужавате да Ви уважават

 

Позволяваме на другите да се отнасят с нас по начин, по който очакваме да ни третират. Ние сами показваме на околните как да се държат с нас. Ако забележите, че другите не Ви уважават, трябва да се запитате как очаквате да се отнасят с Вас. Това е самата същност на самоуважението.

 

Трябва да осъзнаете, че сте човешко същество и заслужавате да се отнасят с вас любезно, мило и с уважение. Когато очаквате да Ви уважават, ще откриете, че това обикновено се случва. Колкото по-уверени и самоуважаващи се сте, толкова по-добре ще се отнасят околните с Вас.

 

7. Не позволявайте на другите да се отнасят с Вас неуважително

 

Бъдете ясни, че очаквате да се отнасят с Вас любезно и с нужното уважение, независимо дали общувате с колега, партньора си или детето си.

 

Понякога може да Ви мине през ум, че давате на някого почивка, като не изисквате да се отнася с уважение към Вас. Въпреки това, когато позволявате на другите да се държат така, вие пренебрегвате себе си и насърчавате другите в това да изградят негативни навици спрямо Вас. Когато позволявате на околните да се държат с Вас с неуважение, никой не печели.

 

Забележка: Избирайте битките си. Ако да отстоявате интересите и правата си в конкретна ситуация, може да Ви изложи на риск, по-добре недейте. Ако е необходимо потърсете помощ.

 

Четете още: Позитивни днес

 

8. Отнасяйте се с грижа към себе си

 

Начинът, по който се отнасяте към себе си, изпраща силно послание към света.

 

Грижете се за тялото си, внимавайте за езика, който използвате и се въздържайте от социално неприемливо поведение, това показва, че имате определена мярка за уважение към себе си.

 

Помислете за някого, на когото се възхищавате и харесвате. Какво Ви кара да го уважавате? Стремете се да подражавате на този човек. Ще останете изумени от това как самоуважението Ви ще започне да расте.

 

9. Уважавайте околните

 

Необходимо е да имате ясна представа какво означава да се държите уважително и да прилагате това спрямо околните. След това може да обърнете това в „изисквания“  към себе си. Показвайте респект в живота си.

 

Четете още: Красиви сте! А дали ви е удобно?

 

По-рано споменахме, че Вие учите другите как да се държат с Вас. Един от начините да направите това, е да не позволявате на другите да се държат неуважително. Важно е да демонстрирате какво очаквате, като се държите с околните така, както искате те да се държат с Вас. Когато уважавате другите, те са по-склонни да последват примера Ви и да действат по същия начин.

 

Както е казал Ганди „Бъди промяната, която искаш да видиш“, т.е. ако искате да Ви уважават повече, то и вие трябва да уважавате останалите. Самоуважението е крайъгълен камък на самочувствието.

 

Животът е изграден отвътре навън. Преди да създадете външния си свят, трябва да сте хармония с вътрешния. Например, да имате ясна цел в живота си. Същото важи и за взаимоотношенията – ако искате да изградите взаимоотношения, основани на уважение и любов, то тогава първата връзка, върху която трябва да работите е връзката Ви със самите вас. Самоуважението въздейства върху всяка област от живота Ви.

Добави коментар