Уважавайте себе си! – част 1

Може би не се замисляте често за това, но да се грижите за себе си е от съществено значение за качеството ви на живот. Себеуважението е показателно за това, как възприемате себе си.

 

Да се чувствате добре в кожата си и да демонстрирате самоуважение са неща, подобни на ситуацията с „кокошката и яйцето“ – трудно е да се определи, кое идва първо. Дали положителните самооценка води до самоуважение, или обратното? Истината е, че двете влияят едно на друго. Когато се самоуважавате, ще започнете да мислите по-положително за себе си. И обратното – когато мислите положително за себе си, самоуважението само ще дойде.

 

Може да звучи малко объркващо, но добрата новина е, че има толкова много неща, които можете да направите, за да усъвършенствате самоуважението си, че ако само решите да опитате, няма как да се провалите.

 

В наши дни, прекалено често гледаме доста критично и негативно на нещата, а така е много по-лесно да загубим самоуважение и неусетно да започнем да гледаме негативно на самите себе си. Макар никой от нас да не е съвършен, всички имаме черти и постижения, достойни за уважение.  Самоуважението насърчава вярата в себе си и това е от съществено значение, ако искате да живеете щастливо и пълноценно. Следните съвети ще ви помогнат да изградите нужното самоуважение.

 

1. Решете се на промяна

 

Както при всяка промяна, първата и най-важна стъпка, е да се принудите да направите промяна, дори да ви се струва трудно или непосилно. Това да работите върху самоуважението си, не е по-различно. Преди да предприемете каквото и да било, важно е да решите твърдо, че е време за промяна.

 

2. Помислете за чувствата си

 

Вашите емоции са толкова важни, колкото и на всеки другиго, а за вас самите – дори повече. Мислейки в тази посока, взимайте под внимание собствените си чувства и емоции, винаги когато трябва да вземате някакви решения, каквито и да са те.

 

Четете още: Високите токчета – Дневникът на една кифла

 

За съжаление, много хора търсят одобрението на другите. Ако постоянно имате нужда от чуждо потвърждение, вие демонстрирате неуважение към себе си, като поставяте желанията, нуждите и изискванията на другите пред собствените си, т.е. вие сами казвате, че те са по-достойни от вас.

 

3. Избягвайте да отправяте самокритични коментари

 

Самоиронията в много случаи може да счупи леда между вас и събеседника ви. Въпреки това, ако не сте сигурни дали третирате себе си с уважението, което заслужавате, по-добре я избягвайте, докато не се почувствате напълно уверени в себе си. В противен случай самочувствието ви може да пострада.

 

Това, което повтаряте постоянно за себе си, се превръща в нещо, което действително мислите за себе си. Бъдете внимателни за границата между самоиронията и липсата на себеуважение. Поради тази причина, избягвайте самокритичните коментари, докато не достигнете ниво, в което самоуважението и самооценката ви са непоклатими.

 

Четете още: Как да правите важни промени в живота си? – част 1

 

4. Водете си дневник

 

Воденето на дневник е лесен и надежден начин за постигане на лична промяна. Има много различни неща, за които можете да използвате дневник, но в този случай се опитвайте да следите моментите, в които чувствате, че ви липсва самоуважение. Записвайте тези моменти. Взимайте под внимание, какво се случва в съзнанието ви и начина, по който се чувствате. С течение на времето, в дневника ви ще се откроят точно елементите, които трябва да промените.

 

5. Обърнете внимание на емоционалните си нужди

 

Самоуважението си личи чрез нещата, които правите, за да се чувствате комфортно и добре. Ако една връзка постоянно ви кара да се чувствате емоционално разстроени или извън равновесие, може би е време да направите нещо по въпроса.

 

Всеки от нас има емоционални нужди, като това да получава добро отношение и уважение, но не можете да разчитате другите да задоволят емоционалните ви нужди. Всеки има собствен живот и свои нужди. Вие сами сте отговорни за това, емоционалните ви нужди да бъдат задоволени. Воденето на дневник може да помогне за това.

 

Продължава на: Уважавайте себе си! – част 2

Добави коментар