Тютюнопушене сред бременните жени

Грижа за мен

 

Тютюнопушенето преди и по време на бременност е единствената предотвратима причина за заболявания и смъртност сред майките и бебетата. Жените, които се откажат от тютюнопушенето преди или в началото на бременността значително намаляват риска от сериозна опасност за здравето на бебето.

 

Ползите от отказването на цигарите – за вас и вашето бебе

 

Проблемите за здравето причинени от тютюнопушенето по време на бременност, могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло при раждането, което от своя страна може да причини затруднения в дишането, когнитивни увреждания и дори смърт за бебето. Пасивното пушене удвоява риска от синдрома на взнезапната детска смърт, а също така може да доведе до редица здравословни проблеми при децата, включително пневмония, астма и инфекции на средното ухо.

 

Бременните жени, които са изложени на тютюнев дим имат 20% по-високи шансове за раждане на бебе с ниско тегло, отколкото жените, които не са изложени на тютюнев дим по време на бременност.

 

Никога не е късно да се откажете от цигарите

 

След само един ден без тютюнев дим, бебето ви ще получи повече кислород. Всеки ден, в който вие не пушите помагате на бебето си да расте.

 

Въпроси за тютюнопушенето и бременността

 

• Цигаренитя дим влияе ли на нероденото бебе?

 

Да, когато майката пуши, дима го поема и бебето. Пушачите поемат отрови като никотин, въглероден окис (същия газ, който излиза от ауспуха на автомобила). Тези отрови се поемат от плацентата, която свързва майката с бебето преди да се роди. Тези отрови пречат на бебето да получава достатъчно кислород и храна, които са необходими за да расте.

 

Тютюнопушене сред бременни жени

 

• Има ли майки пушачкки, които имат здрави бебета?

 

Те са щастливки! Ако жената пуши по време на бременност, тя поема голям риск за здравето на бебето си. Също така има голям шанс да загуби бебето си по време на бременността. Бебето може да се роди прекалено рано, преди белите дробове да бъдат готови, така, че то може да има проблем с дишането.

 

• Ако една майка пуши докато кърми, тя предава ли никотина и на бебето?

 

Кърменето е най-добрия начин да се храни новороденото, но пушенето може да предизвика проблеми. Бебето получава никотин, чрез майчиното мляко и може да предизвика повръщане, прекомерна раздразнителност и нарушен сън.

 

В допълнение жените, които пушат е по-малко вероятно да кърмят или ще кърмят за кратък период от време. Кърмата е идеална храна за бебето, тъй като тя осигурява защита, която помага на бебето в борбата със заболяванията. Важно е бременните жени и майки да се откажат от тютюнопушенето.

 

• Има ли някакви дългосрочни последици за бебето, ако майката пуши по време на бременност?

 

Да, може да има. Пушенето по време на бременност може да означава, че след раждането детето ще има повишен риск от хронични респираторни заболявания, намалена белодробна функция, бронхит, инфекции на средното ухо и астма. Налице е също повишен риск от синдрома на внезапната детска смърт.

 

• А какво се случва, ако други хора пушат около бременната жена?

 

Нови изследвания показват, че ако партньорът или други близки на жената пуши близо до нея по време на бременност, има увеличени рискове. Най-добре за майката и бебето е да се спре тютюнопушенето. Ако семейството и приятелите продължават да пушат около бременната майка, то тя трябва да ги помоли да спрат.

 

По материали от: www.tobaccofreemaine.org

Снимки: hinnamsaisuy FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар