Тютюнопушене и стерилитет

Тютюнопушенето сериозно уврежда репродуктивната функция на хората – и на мъжете, и на жените. Цигарите съдържат множество токсични, карценогенни и мутагенни вещества.

 

Отрицателното влияние на тютюнопушенето върху репродуктивните способности на жените и здравето на техните деца може да се разглежда в няколко насоки:

 

Подтиска се производството на естроген.

 

Яйцеклетките стават по-податливи на генетични дефекти, вследствие на множеството токсични вещества, които се съдържат в цигарения дим.

 

Тежкият метал кадмий е яйчникова отрова, която се натрупва в паренхима на яйчника – котининът (основният метаболитен продукт на никотина) се открива 100% непроменен във фоликуларната течност на пушачки.

 

Намалява се яйчниковия резерв – менопаузата настъпва от 1 до 4 години по-рано. Увеличава се риска от ранно настъпване на менопауза (под 35 годишна възраст).

 

Пушачките отговарят по-слабо на стимулация, изисква се по-висока доза хормони за стимулация, при тях има повече на брой канселирани цикли, по-малко на брой извадени яйцеклетки и по-малко успешни бременности.

 

Четете още: 10 стъпки в подготовката за бременността

 

Пушачките забременяват средно 6 до 12 месеца по-късно от непушачките. Доказано е, че ако пушенето се спре 6 месеца до 1 година преди планиране на бременността, вероятността за успешно забременяване и износване на жизнеспособен плод е много по-голяма.

 

При пушачките се увеличава риска от ектопична (извънматочна) бременност, тъй като веществата, съдържащи се в цигарения дим, намаляват перисталтиката на маточните тръби и съответно се затруднява транспортирането на оплодената яйцеклетка до матката.

 

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на автоимунни тиреоидни заболявания, като Базедова болест, тиреоид-асоциирана офталмопатия (ТАО) и тиреоидит на Хашимото. При хора със субклиничен хипотиреоидизъм тютюнопушенето води до повишени нива на ТСХ и влошаване на биохимичните показатели, а недиагностицираният хипотиреоидизъм е причинител на повече от 6% от спонтанните/задържани аборти или се асоциира със забавено умствено развитие на вече родени деца.

 

Четете още: Защитете бебето си от цигарения дим

 

Бременните жени, които продължават да пушат по-често страдат от бактериална вагиноза поради намален имунитет, вследствие на тютюнопушенето, а това увеличава риска от късен аборт и преждевременно раждане. Повишени са рисковете от усложнения по време на раждането и мъртво раждане.

 

Плацентата не спира преминаването на никотина и въглеродния монооксид, а те пречат бебето да получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Поради това децата на пушачки по-често се раждат с по-ниско тегло, с недоразвити бели дробове, с повишен риск от ранна детска смъртност и по-висока заболеваемост от дихателни инфекции, простудни заболявания и пневмонии, увреждания на средното ухо и лигавицата на очите, астма.

 

Голям процент от случаите с неизяснено забавяне на психическото развитие при деца на пушачки се дължат на тютюнопушене по време на бременността – кадмият, съдържащ се в цигарения дим блокира действието на много важният за организма елемент цинк. А именно ниските нива на цинка водят до забавено психическо развитие на бебето.

 

Пушенето по време на бременност повишава рисковете от развитие на диабет и затлъстяване при детето в по-късна възраст. Тютюнопушенето на бъдещата майка трайно уврежда метаболизма на бебето.

 

Четете още: Леките цигари безопасни ли са по време на бременност?

 

Никотинът преминава с майчиното мляко в бебето. Пушенето води до намаляване на произвежданата кърма и до неблагоприятни реакции у бебето като повръщане, диария, учестено сърцебиене, безпокойство.

 

Доказано е, че юноши, които са били изложени на цигарен дим по време на вътреутробното си развитие, имат по-тежко изразени атеросклеротични промени. Тези промени предопределят в по-късна възраст повишен риск от мозъчен инсулт и миокарден инфаркт.

 

Организмът на децата съдържа никотин дори, ако родителите им излизат да пушат навън.

 

При мъжете тютюнопушенето също вреди сериозно на репродуктивните способности. Тютюнопушенето доказано намалява концентрацията, подвижността, виталитета и морфологията на сперматозоидите, защото:

 

Четете още: Скритите рискове от тютюнопушенето – остатъчният ефект от дима в дома ви

 

Kадмият, съдържащ се в цигарения дим блокира усвояването на цинка, а цинкът е наречен “минералът на мъжете”, защото подпомага движението на сперматозоидите. Ниските нива на цинка предразполагат към възпаление на простатната жлеза и пречат на образуването на така необходимия на мъжете тестостерон.

 

Tоксичните вещества в цигарения дим намаляват нивото на витамините А, С и Е, които се борят със свободните радикали в човешкия организъм. Установено е, че 40% от уврежданията на сперматозоидите се дължат на сблъскване със свободни радикали.

 

Сперматозоидите стават по-податливи на генетични дефекти вследствие на множеството вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим.

 

Импотентността, причинена от тютюнопушенето, се дължи на токсини като въглеродния монооксид, който уврежда кръвоносната система и затруднява кръвния поток от и към пениса. От своя страна никотинът също намалява притока на кръв към пениса.

 

Тютюнопушенето директно уврежда клетките, от които произлиза сперматозоида.

 

Четете още: Лайфстайл и мъжки стерилитет – част 1

 

Тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при пенетрационен тест и увеличен брой на левкоцитите в еякулата.Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивните способности и здравето не само на активните пушачи, но и на т.нар. пасивни пушачи – непушачи, които по една или друга причина престояват в задимени помещения.

 

Колкото по-рано спрете да пушите, толкова по-добре за Вас, Вашите деца и Вашите близки!

 

Статията е любезно предоставена от www.zachatie.org

Добави коментар