Тютюнопушене, бременност, бебе

Повечето хора знаят, че тютюнопушенето може да причини рак или други сериозни здравословни проблеми, особено с дихателните пътища. По време на бременност, тютюнопушенето може да доведе до още по-големи вреди. Бебето ви може да се роди преждевременно или с вродени дефекти. Дори пасивното пушене може да повлияе отрицателно на вас и на бебето.

 

Най-добре би било, да се откажете от цигарите още преди да забременеете. В случай, че сте пропуснали този момент и вече сте бременни, побързайте да се отървете от цигарения дим, за да предпазите себе си и бебето от здравословни проблеми.

 

Ако по време на предишна бременност сте пушили и всичко е било наред, това не е гаранция, че при настоящата бременност цигарите няма да окажат влияние. Не забравяйте, че пушейки по време на бременността, излагате себе си и бебето си на риск.

 

Как тютюнопушенето влияе на фертилността?

 

Тютюнопушенето може да доведе до проблеми с фертилността както при вас, така и при партньора ви. Жените, които пушат, може да имат затруднения със забременяването. При мъжете тютюнопушенето може да увреди спермата и да доведе до импотентност.

 

Как цигарите могат да повлияят на вас и на бебето?

 

• Бебето ви може да се роди с твърде ниско тегло, въпреки че не е недоносено. Тютюнопушенето забавя растежа му.

 

• Бебето ви може да се роди преждевременно. Недоносените бебета често имат здравословни проблеми.

 

Четете още: Влияе ли стресът по време на бременността на вашето бебе

 

• Цигарите мога да повлияят на развитието на белите дробове и мозъка на бебето. Нанесените щети могат да останат фактор чак до тийнейджърска възраст.

 

• Тютюнопушенето удвоява риска от абнормално кървене по време на бременността. Това може да постави в риск както бебето, така и майката.

 

• Тютюнопушенето повишава риска от вродени дефекти при бебето, като заешка уста или вълча уста. Това може да затрудни дори и нормалното хранене на детето. Вероятно ще се наложи операция в бъдещ момент (след като детето навърши поне годинка).

 

Как преждевременното раждане може да навреди на бебето?

 

Ако пушите по време на бременността, опасността от преждевременно раждане е по-голяма. Раждането е преждевременно, ако детето се роди 3 или повече седмици преди термина. Бебетата, родени твърде рано на практика пропускат време, в което е трябвало да се развиват в утробата.

 

Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-голям е рискът от сериозни здравословни проблеми. Недоносените бебета могат да имат:

 

• ниско тегло при раждането

• дихателни проблеми, продължаващи и в детството

• церебрална парализа

• забавено развитие

• проблеми със слуха или зрението

• може да се наложи да останат в болницата за няколко дни, седмици или дори месец.

 

Четете още: Усещания и емоции на бъдещото дете

 

Как отказването на цигарите ще помогне?

 

Най-добрият момент, в който да откажете цигарите, е преди да забременеете. В случай, че вече сте бременна е хубаво незабавно да спрете да пушите. Говорете със своя лекар, за да ви препоръча стратегии, с помощта на които да откажете цигарите.

 

Когато спрете цигарите, бебето започва да получава повече кислород, дори след първия ден. То ще расте по-добре и по-бързо. Вероятността да се роди твърде рано, значително се понижава. Вие ще имате повече енергия и ще дишате по-дълбоко и по-лесно. Опасността да развиете опасни заболявания, като рак на белите дробове или различни сърдечни заболявания, значително ще се понижи.

 

Подкрепа по време на бременността

 

Повечето бременни жени, искат да откажат цигарите, но е възможно това да се окаже трудна задача за тях. Ако вашият случай е такъв, потърсете подкрепа, за да се справите по-лесно.

 

Без тютюнев дим

 

Важно е не само вие да спрете цигарите, а и да избягвате да влизате в ролята на пасивен пушач. Тютюневият дим съдържа смъртоносна комбинация от над 7000 химикала. Когато детето ви не е изложено на тютюнев дим (както преди, така и след раждането) вероятно ще страда от кашлици, настинки и бронхити доста по-рядко. Освен това липсата на цигарен дим ще понижи риска от ушни инфекции, астма и хрипове.

Добави коментар