Тъгата при тийнейджърите

Тийнейджърите, както всички други хора, се чувстват тъжни от време на време. Хормоните, както и проблемите със приятелите и училището, са само част от основните причини за тъга, безпокойство и депресия при децата на тази възраст. И въпреки че повечето тийнейджъри се чувстват потиснати само понякога, депресията при някои от тях може да се вкорени дълбоко за продължителен период от време.

 

Говорете

 

Когато говорите с вашия тийнейджър му кажете, че сте забелязали, че се чувства тъжен. Попитайте го за причините за тази тъга. Разбира се, не винаги ще получите конкретен отговор, но в някои случаи той може да се отвори към вас. Разговорът, който проведете може да го обнадежди и да го накара да се почувства разбран.

 

Поставете се на негово място, за да ви е по-лесно да разберете причините за неговата тъга. Те могат да са различни – да чувства, че не се справя добре в училище или че се е скарал с приятел. Възможно е да не се чувства добре в кожата си и да не се харесва – това е нормално, при положение, че преминава през много физически и психически промени.

 

тийнейджър, депресия, чувства, тъга

 

След като разберете и обсъдите с него чувствата му, можете да му напомните за успехите му или за добрите приятели, които има. Насърчете го да продължи да прави нещата, които обича.

 

Слушайте

 

Не се колебайте да говорите с тийнейджъра си, когато той не може да се справи с емоциите си и не знае как да реагира в дадена ситуация. Някои тийнейджъри чувстват успокоение след като говорят с някого за проблемите си. След като се почувстват по-малко отхвърлени, те отново започват да бъдат себе си. Ако депресията не изчезне или виждате, че вашият тийнейджър не може да се справи с чувствата си, консултирайте се с психолог.  Срещнете се с неговите учители и треньори, за да разберете как се държи, когато не е около вас.

 

Четете още: Прикриват ли гнева си тийнейджърите?

 

Депресия

 

Средната възраст за първото проявление на депресията е 14 години. За съжаление 80% от тийнейджърите не получават помощта, от която се нуждаят. Ако не се лекува, това състояние може да доведе до хранителни разстройства, прояви на насилие или мисли за самоубийство.

 

тийнейджър, депресия, чувства, тъга

 

Депресията може да се диагностицира само от професионалист, но признаците, които може да забележите са тъга, загуба на интерес към дейности, на които тийнейджъра преди се е радвал, отдръпване от семейство и приятели, липса на енергия, промени в апетита, намаляване на успеха в училище.

 

Самоубийството е третата водеща причина за смърт при тийнейджърите на възраст над 15 години. Може да си мислите, че тийнейджърът ви ще преодолее депресията от само себе си, но това просто няма да се случи.

 

Четете още: Негативните психологически ефекти от секса при тийнейджърите

 

За да прецените дали риска от самоубийство е повишен следете дали тийнейджърът ви говори за смърт или се самонаранява, претърпява сериозни промени в личността и поведението, спи твърде много или твърде малко, сънува кошмари, има повишен или намален апетит или има ниско самочувствие. 

 

Снимки: martinak15, guilherme-pavan Foter.com

Добави коментар