Тумори от половодиференцирания мезенхим на яйчника

Гранулозоклетъчен тумор (folliculoma ovarii)
Произлиза от гранулозните клетки на яйчниковите фоликули. Туморите имат различна големина – от череша до мъжки юмрук. Те са едностранни солидни, с плътна консистенция. Срещат се и в детската възраст, но преобладават в периода на менопаузата. Произвеждат значително количество естрогени. Хормоналната им активност води до хиперплазия на ендометриума, проявяваща се със смущения в менструалния цикъл, метрорагии, кръвотечения в менопаузата. Значителна част от гранулозоклетъчните тумори са злокачествени. Лечението им оперативно.

Текоми и фиброми на яйчника
Текомите произлизат от клетките на theca interna folliculi. Те са плътни, неголеми тумори с жълтеникав цвят на разрезната повърхност, тъй като клетките им съдържат липиди. Подобно на гранулозоклетъчните тумори и текомите произвеждат значително  количество естрогени. Заболяването се среща най-често в менопаузата. Хормоналната активност на тумора се манифестира чрез метрорагии. Текомите малигнизират рядко, като се превръщат в тека-саркоми. Фибромите на яйчника са доброкачествени тумори. Те произлизат от хормонално неактивната строма на яйчника. Могат да достигат значителен обем. Консистенцията им е много плътна. Големите тежки фиброми на яйчника въпреки своята доброкачественост могат да причиняват асцит и хидроторакс (синдром на Меigs). След оперативното премахване на тумора асцитът и хидротораксът изчезват.

Андробластома (аренобластома)
Този тумор хистогенетично произлиза от Сертоли-Лайдиговите клетки, намиращи се нормално в хилуса на яйчника. Туморът е хормонално активен – произвежда андрогени и хормони ,които упражняват вирилизиращо действие върху женския организъм: аменорея, атрофия на млечните жлези, засилено окосмяване, хипертрофия на клитора. Екскрецията на 17-кетостероиди в урината е силно повишена. Много рядко андробластомите са хормонално неактивни или произвеждат естрогени.
На големина андробластомите достигат до мъжки юмрук. Срещат се предимно в периода на половата зрелост. В около 30% от случаите малигнизират.
 

Добави коментар