дете, развод, брак, женен, деца

Трябва ли да останете женени само заради децата?

Колкото и да е жалко и неприятно, в наши дни много бракове се разпадат. Когато съпрузите имат дете (или деца) обаче, възникват множество проблеми. Във всеки родител възникват различни въпроси. „Трябва ли да остана женен/а заради децата си?“, „Отрицателни ли ще са последиците  от развода за децата ни?“ и „Кое решение ще е най-добро за тях?“ са само част от тях.

 

Може би понякога се чувствате сякаш безпомощно наблюдавате как брака ви се разпада? Не знаете как да постъпите, но вече нямате сили да се борите за запазването му? Разводът ви се вижда като единственото решение на проблема, но не знаете как той ще се отрази на децата ви.

 

дете, развод, брак, женен, деца

 

Може би в дома ви са се нанесли като постоянни наематели постоянните обвинения, критики, крясъци, пълното презрение и липсата на уважение. Сигурно се опитвате да прикриете всичко това, за да не нараните децата си. Не се заблуждавайте – те вече знаят. Децата интуитивно усещат тези неща, те винаги са наясно, когато родителите им не се разбират, особено ако ситуацията е стигнала до крайности.

 

Въпросът е какво смятате да направите? Мислите ли, че е по-добре да останете женени, докато децата ви заминат в колеж? Може би това ви се струва не толкова лоша идея в момента, но наистина ли смятате, че ще им се отрази добре години на ред да виждат родителите си нещастни? Наистина ли искате да останете в брак, в който никой не е щастлив, включително и децата ви?

 

Четете още: 3 детски въпроса за развода – как да отговорите?

 

Много двойки успяват да оправят отношенията си с помощта на консултации с психолог и много работа. В много случаи обаче, двойките търсят помощ, когато вече е твърде късно и връщане назад няма.

 

дете, развод, брак, женен, деца

 

Каква е вредата за детето, ако останете в разрушен брак, заради него?

 

Когато децата под 10 г. възраст виждат родителите си в открит конфликт, те са склонни да обвиняват за това себе си, а това определено не влияе добре на тяхното личностно развитие. Пораствайки те започват все повече да се затварят в себе си и да се изолират от единия или от двамата родители.

 

Това може да нанесе вреда в психиката на детето ви в дългосрочен план. Причината е, че този модел на поведение може да намери своя израз, когато детето ви създаде собствено семейство. Иначе казано, когато дъщерята стане майка, например, ще крещи и ще обвинява съпруга си по същия начин, както го е правила майка ѝ, докато тя е била още дете. Детето ви просто не познава други начини за разрешаване на семейните си проблеми, освен тези, които е видяло вкъщи. Замислете се, това ли искате да му покажете?

 

Четете още: Ранни знаци на домашно насилие

 

Каква е вредата от развода?

 

Проблемът за детето и неговото развитие е не дали родителите му са заедно или разведени, а как се справят с конфликтите по между си. Ако разводът протича нормално, съпроводен от взаимно уважение и запазване на добрия тон, децата ще са по-добре и по-щастливи, отколкото ако родителите останат заедно, но са в постоянен конфликт.

 

дете, развод, брак, женен, деца

 

Пораствайки, децата на разведени родители могат да се възползват от показания в детството им модел на поведение. Те ще разбират, че не разводът е разрушил семейството им, а проблемите между родителите им. Те ще са наясно, че въпреки, че имат проблеми, родителите могат да работят заедно за бъдещето на децата си.

 

Помислете – бихте ли искали дъщеря ви или сина ви един ден да остане в хронично нещастен брак, където не е уважаван/а, обичан/а и ценен/а? В който конфликтите, напрежението и стресът изпълват цялото ежедневие? Вероятно отговорът ви е не. В такъв случай внимавайте какво моделирате.

Добави коментар