Трябва ли да давам на новороденото вода или вода със захар?

Не, не трябва да давате на новороденото вода или вода със захар. Ако кърмите усилено или давате формула на вашето бебе, никога не я разреждайте с повече от количеството вода, което е обозначено на етикета.

 

Вашето бебе получава цялата необходима хидратация от кърмата или адаптираното мляко. Дори когато майчино мляко едва започва да идва през първите дни след раждането, бебето получава коластра, което е достатъчно, за да го държи добре хидратирано.

 

Четете още: Вярно ли е, че хората трябва да си мият ръцете преди да посетят новороденото?

 

Водата може да повлияе на способността на вашето новородено да усвоява хранителните вещества в кърмата или адаптираното мляко, тъй като може да го накара да се чувства сито, и може да не получи толкова храна, колкото би трябвало.

 

Даването на големи количества вода на бебето, също може да предизвика интоксикация, сериозно състояние, което се случва, когато прекалено многото вода, разрежда концентрацията на натрий в организма и така се нарушава електролитният баланс и причинява подуване на някои тъкани. Това е рядко, но серизоно състояние, което потенциално може да причини припадъци, дори кома.

 

Четете още: Ако новороденото има настинка

 

Ако бебето се нуждае от повече хидратация, заради пристъп на гастроентерит, например – лекарят може да препоръча електролитна напитка.

 

Може да сте чували за научни изследвания, при които се използва подсладена вода за да се успокоят бебетата по време на имунизации. Докато тази практика може да се използва безопасно по време на медицинска процедура и под наблюдение, да давате вода със захар на бебето си у дома (независимо по каква причина), не е добра идея. Бебето не се нуждае от водата, а захарта не е добра за него.

Добави коментар