Трудно ли е началото на кърменето?

Някои млади майки започват да кърмят много лесно, други имат нужда от малко практика и търпение, преди храненето да тръгне гладко. Помнете, че вашата акушерка, лекар или консултант по кърмене са там, за да ви окажат всякакъв вид помощ и подкрепа, от които се нуждаете в началото. А междувременно ви представяме списък с основните неща при кърменето.

 

Начало на кърменето

 

Знаете ли, че тялото ви се нуждае от „сигнал”, за да започне да произвежда кърма? Този сигнал се подава от бебето, когато суче, затова сложете новороденото на гърдата колкото е възможно по-скоро след раждането. Акушерката може да ви помогне да намерите най-доброто и най-удобното положение за кърмене за вас и вашето бебе.

 

бебе, кърмене, начало, трудно

 

Отначало гърдите ви ще отделят само малко количество гъста жълтеникава течност, наречена коластра. Коластрата е изключително богата на хранителни вещества и антитела и е много полезна за вашето бебе. Колкото по-често слагате новороденото на гърдата, толкова по-бързо тялото ви ще започне да произвежда кърма, обикновено до около 3 дни.

 

Четете още: Гърдата преди … и по време на кърменето

 

След като млякото ви „тръгне”, вероятно ще чувствате изтръпване в гърдите, когато сте готова за кърмене. Възможно е и да текат по малко – това е известно като „рефлекс на потичане”. Докато кърмите, може да чувствате лека болка в корема, причинена от контракциите на матката.

 

Практични съвети:

 

бебе, кърмене, гърдаБебетата не се хранят само от зърното, а от самата гърда. Правилното засмукване улеснява бебето да поема течността, стимулира отделянето на мляко и предотвратява възпаление на зърната. Трябва да чувствате как езикът и челюстите на бебето работят активно на гърдата ви и да виждате ушите му да се движат леко. Ако бебето не е поело достатъчно от гърдата в устата си, отворете крайчеца на устата му с кутрето си, за да прекъснете сученето, и го оставете да засмуче отново.

 

бебе, кърмене, поискванеКолкото повече кърмите, толкова повече кърма ще имате. Ако кърмите „при поискване”, ще имате толкова кърма, от колкото се нуждае бебето. Кърмачетата обикновено плачат, когато са гладни. В първите седмици това става на всеки 2-3 часа. Всяко кърмене може да продължи до половин час.

 

Четете още: Раздразнителност и колики

 

бебе, кърмене, газове, коликиНякои бебета страдат от газове или колики. Ако вашето е едно от тях, след хранене му помогнете да се оригне, като го сложите на рамото си. Ако бебето се храни и от двете гърди, може също да го оставите да се оригне при смяната от едната към другата.

 

 

бебе, ниско тегло, кърменеАко бебето ви е родено с ниско тегло (под 2,5 кг) или сте имали трудно раждане, особено важно е в първите седмици да се установи добра практика на кърмене и теглото на бебето да се следи. Не се притеснявайте да поискате съдействие от акушерката или от консултант по кърмене.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар