Трихомонос вагиналис

Определение

 

Трихомонос вагиналис е полово-преносима инфекция. Разпространена е повсеместно, наблюдава се в сексуално-активна възраст. От нея по-често страдат жените, а при по-голяма част от мъжете протича асимптомно.

 

Причинител

 

Причинител е едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis.

 

Симптоми

 

Четете още: Инкубационният период на полово предаваните болести

 

50% от инфектираните нямат никакви оплаквания. При една трета от тях такива се появят в рамките на няколко месеца. Обикновено при жените трихомонозата се изявява като вагинит. Вагиналното течение винаги е налице, но класически описваното, пенесто, рядко се наблюдава. Не рядко то е жълтеникаво до зеленикаво, а в някои случаи и толкова гъсто, че може да бъде объркано с гъбична инфекция, придружено от неприятна миризма. Налице са и сърбеж, парене при уриниране, болезнен полов контакт.

 

Трихомонос вагиналис, трихомоноза, инфекцияПоследствия

 

При липса на своевременна намеса или често рецидирвиране са възможни усложнения и ангажиране на маточна лигавица и тръби и ендометрити и аднексити, както и възпаления на бартолиновите и скениевите жлези. При бременни инфекцията трябва да се овладява активно във връзка с опасността от преждевременно раждане или усложнение на родилния период и възстановителния процес. Не рядко трихомоназата протича паралелно и с гонорея. Има данни, че наличието на трихомоноза увеличава риска от заразяване или реактивиране на инфекция с човешки папиломен вирус, както и че е по-висок риска от предаване на вируса на СПИН.

 

Превенция

 

Практикуване на секс с предпазни средства, изследване и едновременно лекуване на всички партнъори на заразените.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Лечение

 

Лечението се провежда с препарат Метронидазол, като е възможно както приложението на ударна доза еднократно (2г) при двамата партньори, така и по-ниски дози, разпределени в два или три приема за 7-10 – дневен период. При жените се съчетава с локални средства – вагинални таблетки – един или два пъти дневно в зависимост от клиниката. Друг вариант за лечението е Tinidazol, прилаган като еднократна доза от 2г при възрастни. Същата е схемата и при Nimorazole. Има и други препарати, включително комбинирани с антимикотици.

 

Снимки: marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар