Трима в семейството! Преходът към родителство

Появата на първото бебе в семейството е време на голяма радост, но неизбежно то включва и много промени в ежедневието и отношенията. Промените са стресиращи, ще бъдете принудени да преразгледате своите роли и да намерите равновесие. Както при всяка друга промяна, има напрежение, затова е необходимо да си дадете време, за да се приспособите към новите си роли.

 

Въпреки че положителните аспекти на новото бебе са много, тази статия ще се съсредоточи върху предизвикателствата, пред които то може да ви изправи по отношение на връзката ви.

 

Наличието на ново бебе обезателно влияе върху връзката на родителите. Това включва:

 

Разделение на задачите

 

Дори ако до раждането на бебето, мъжът и жената са имали поравно работа в дома, то след раждането майката е тази, която поема отговорност за грижите за бебчето и домашните задължения. Тази промяна може да се случи почти несъзнателно и нито един от партньорите няма да е напълно виновен за това. Това често е причина за разочарование при майката. Много изследвания показват, че удовлетворението на майката  от нейната връзка с партньора, намалява след раждането на първото дете и промяната на ролите може да бъде важен фактор за това.

 

Периода на родителството е време и за растеж

 

Човек би помислил, че идването на новото бебе ще сближи родителите и за мнозина наистина е така, но за други това не важи. Веднага след пристигането на бебето, цялото внимание е фокусирано върху него. Мама вече има тенденция да бъде толкова заета с нуждите и изискванията на бебето, че таткото може да се чувства пренебрегнат в интимно отношение.

 

Често мъжете нямат опит в грижите за бебета и не могат да предложат практическа подкрепа на партньора си и така се развива постепенно един определен модел на поведение – мама се грижи за бебето, а татко остава на заден план. Новите родители също израстват и постепенно осъзнават ограниченията, поставени от бебето в живота им, осъзнават също, че вече не са единственият обект за чувствата на партньора си. Това може да доведе до много недоразумения, майката ще се чувства не достатъчно подкрепяна, а таткото пренебрегнат и недооценен.

 

Четете още: 5 начина да имате здравословна връзка с вашето бебе

 

Многото задължения и липсата на сън може да ви направи раздразнителни и уморени

 

Справянето с липсата на сън е едно от най-големите предизвикателства пред новите родители. Някои бебета намират свой модел на спане бързо, но пък много родители се сблъскват с безсънни нощи през първата година след раждането. Когато човек е уморен, може да се чувства раздразнителен и нивото на стрес в дома да бъде много високо. Потенциалът за недоразумения и спорове е голям и до голяма степен се дължи именно на липсата на качествен сън.

 

Много двойки са изправени пред избор по отношение на работата и бебето

 

Майките, които са избрали да си останат вкъщи могат да се почувстват доста самотни, след като много други майки са избрали да работят. Това може да затрудни развитието на приятелства.  Също така някои майки могат да почувстват натиск да работят навън или да почувстват, че тяхното решение да останат вкъщи не е оценено и те не са толкова полезни като останалите хора.

 

Майките, които работят навън пък имат затруднения с намирането на това, кой да се грижи за детето им. След като са разрешили този проблем, те чувстват вина, че оставят детето си на ясла или детегледачка. Също така работещите майки са постоянно забързани и това им създава усещане за жонглиране.  Статуквото лесно може да бъде разбито, когато детето се разболее и необходимостта от взимането на почивни дни.

 

Четете още: Кога бебето ще спи цяла нощ?

 

Финансов стрес

 

Новите родители с право искат всичко за детето си. След раждането на първото бебе, родителите стават много по-внимателни за финансовото си състояние и същевременно много от тях, които са разполагали добре с парите си преди, сега намират трудности в този аспект от живота си.

 

Например могат да решат, че се нуждаят от доходи от две страни, за да живеят нормално. Това може да доведе до много напрежения в двойката.  Честността и доверието са много важни за връзката и тя може да стане отровена, ако партньорите се чувстват принудени да живеят по определен начин, който те не биха избрали и в крайна сметка ще останат разочаровани един от друг.

 

Тест за оцеляване

 

След като изброихме някои от основните стресови аспекти от живота на новите родители, може би се чудите как връзката оцелява след този тест? Е, всъщност едно дете рядко разрушава добрите отношения.

 

Кои са ключовите елементи за подобряването на една връзка?

 

Изградете симпатия и връзка с партньора си.

Да сте наясно с това, което се случва в живота на партньора си.

Да сте наясно с това, което се случва с живота на партньора ви и да сте по-отзивчиви към него.

Подхождайте към проблемите като към нещо, което вие и вашият партньор можете да контролирате и да разрешите заедно като двойка.

Тъй като с появата на новото бебе вие можете да възприемете вашите отношения с партньора си за даденост, трябва да обърнете специално внимание за поддържането на една любяща интимна връзка през цялото време.

 

В края на краищата появата на новото бебе, трябва да задълбочи и заздрави връзката ви.

Добави коментар