Трети март, 1878, Сан Стефанският мирен договор и неговият принос

Много българи днес си задават въпроса, защо датата на Санстефанския мирен договор се смята за толкова значима в българската история. Защо не честваме като национален празник 6 септември 1885 г. – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908 г., когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя?

 

Трети март се празнува, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава.

 

И така, макар и временен, Санстефанският мир, който празнуваме, има своето значение.

 

За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. На този ден е направена онази първа политическа крачка, заради която дават живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показва на българите, че жертвите от Априлското въстание не са напразни, че 15 хиляди доброволци, които загиват, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дават живота си напразно.

 

Сан Стефано срутва окончателно започналата да се пропуква стена, която отделя България от Европа. Той поставя началото на онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

 

Българите винаги са празнували този празник. За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство.

 

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988 г., той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.

 

Превод и адаптация: Зара Костова, Ph. D.

Източник: Bulgarian Students’ Association at the University of Toronto

Прочетете цялата статия тук: www.pravoslavieto.com

Добави коментар