Трансплантацията на стволови клетки подпомага лечението на миелом (част-1)

Трансплантация на сволови клетки

 

Трансплантацията на стволови клетки, осъществявана като подкрепяща терапия при високо-дозирана химиотерапия, е възможност за лечение на много пациенти с миелом. Проучванията показват, че това лечение подобрява степента на повлияване и преживяемоста при миелом, в сравнение с други лечения.

 

Международният център за изследвания на кръвни и мозъчни трансплантации (CIBMTR) установява, че са проведени около 4 700 трансплантации на стволови клетки от различни видове при пациенти с миелом в Северна Америка през 2003 г.

 

Четете още: Терапия на множествена склероза със стволови клетки

 

Какво е това?

 

Трансплантацията на стволови клетки е процедура, която се използва в комбинация с химиотерапия във високи дози, което често е по-ефективно в сравнение с конвенционалната химиотерапия при унищожаването на миеломните клетки. Тъй като високодозовата химиотерапия унищожава нормалното кръвно производство на стволови клетки в костния мозък, тези клетки трябва да се заменят, за да се възстанови производството на кръвните клетки.

 

стволови клетки, трансплантация, миелом

 

Първата стъпка в процеса на трансплантация на стволови клетки е събирането на стволови клетки от пациента или донор. Когато се използват собствените стволови клетки на пациента, те се замразяват и съхраняват, докато е необходимо, могат да бъдат събирани и от донор, когато е необходимо. След това пациентът получава висока доза химиотерапия и стволовите клетки се вливат в кръвния му поток. Стволовите клетки се придвижват до костния мозък, за да започнат да произвеждат нови кръвни клетки, вместо нормалните клетки изгубени по време на високитите дози химиотерапия.

 

Високодозовата химиотерапия и трансплантацията на стволови клетки обикновено се извършват след няколко цикъла лечение с анти-миеломни лекарства (известно също като индукционна терапия). Първо се извършва индукционната терапия, за да се намали тежестта на тумора.

 

Какво са стволовите клетки?

 

Стволовите клетки са забележителен вид клетки, които могат да се делят и да се превръщат в един от трите основни вида клетки в кръвта:

 

Четете още: Трансплантация на стволови клетки

 

– Червените кръвни клетки, които пренасят кислород от белите дробове към цялото тяло;

– Белите кръвни клетки, които са важни имунни клетки и играят важна роля в борбата с бактериите и вирусите, причиняващи инфекции.

– Тромбоцитите, които помагат на кръвта да се съсирва, когато се появи кървене.

 

Стволовите клетки се намират в костния мозък и периферната кръв. Те представляват само малка част (по-малко от 1%) от всички клетки в костния мозък и още по-малък процент от клетки в периферната кръв.

 

Без стволови клетки, производството на кръвни клетки ще спре. Следователно, стволовите клетки, които са изгубени по време на високодозовата химиотерапия, се захранват с трансплантация на стволови клетки, като по този начин се възстановява производството на кръвни клетки.

 

Продължава: Трансплантацията на стволови клетки подпомага лечението на миелом (част – 2)

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

 

Превод и обработка: Екипът на "Мама, татко и аз"

 

Снимки: ponsulak FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар