Трансплантацията на стволови клетки подпомага лечението на миелом (част-4)

Продължава от: Трансплантацията на стволови клетки подпомага лечението на миелом (част – 3)

 

Присаждане и възстановяване

 

През първите няколко дни след трансплантацията, присадените стволови клетки се придвижват към костния мозък и започва процесът на възстановяване на кръвните клетки, процес наречен присаждане. Стволовите клетки започват да произвеждат нови кръвни клетки в рамките на 12 до 15 дни след инфузията. През това време могат да бъдат прилагани колониално-стимулиращи фактори, за да се стимулира процеса на производство на кръвни клетки.

 

Докато присаждането завърши, реципиента е податлив на инфекция, анемия, кървене, причинени от ниския брой на кръвни клетки. Ето защо, са необходими специални предпазни мерки по време на възстановяването. На пациента могат да бъдат дадени червени кръвни клетки и да бъде направена тромбоцитна трансфузия по време на възстановителния период, за да се предотвати появата на анемия и кървене. За първите 2-4 седмици след трансплантацията, пациентите са много податливи на развиващи се инфекции. Това е така, защото последиците от химиотерапията във високи дози и загубата на кръвни клетки, отслабват имунната система на организма. Често се предписват антибиотици, за да се предотврати появата на инфекция.

 

Четете още: Обещаващи резултати при лечение на ювенилен диабет със стволови клетки

 

Лекарите, сестрите и други членове на екипа специалисти ще направят всичко възможно, за да се гарантира успешно възстановяване. Въпреки това, пациентите и техните семейства са активни участници във възстановителния процес. Пациентите трябва да се явяват на чести прегледи и изследвания по време на ранния период на възстановяване, който обикновено трае около 6 седмици.

 

Пациентите, които получават част от техните пост-трансплантанционни грижи на амбулаторна база трябва да останат в близост до центъра за лечение, така че да могат да бъдат проследявани внимателно. Някои пациенти се приемат в болница по време на възстановителния период. Пациентите получаващи автоложна трансплантация могат да очакват да останат в болница за около 2 седмици след трансплантацията на стволови клетки. нормалната физическа работоспособност след автоложната процедура Възстановяването на нормалната физическа работоспособност след автоложната процедура, отнема около 2-3 месеца. В някои случай може да отнеме една година, пациента да се върне към обикновената си рутина.

 

Тъй като има голям потенциал за нежелани реакции след алогенна трансплантация на стволови клетки, въстановяването е по-дълго отколкото автогенната трансплантация. Получателите на алогенна трансплантация могат да останат за около 4-6 седмици в болница, с период на възстановяване 6 месеца, в зависимост от това дали има усложнения

 

трансплантация, стволови клетки

 

Потенциални странични ефекти

 

Най-значителните потенциални странични ефекти след трансплантация на стволови клетки, са в резултат на високодозовата химиотерапия. Най-често срещаните временни странични ефекти са – гадене, повръщане, диария, язви в устата, кожен обрив, косопад. Тъй като високодозовата химиотерапия разрушава клетките в костния мозък, произвеждащи кръвни клетки, пациентът е податлив на инфекция, анемия, кървене, приничнени от ниския брой кръвни келтки, докато завърши прикрепването. При алогенната трансплантация може да има реакция на присадката към приемателя, което е сериозно усложнение

 

Четете още: Полемика относно стволовите клетки

 

Тежестта на страничните ефекти като гадене и повръщане може да бъде намалена с медикаменти. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани много внимателно по време на химиотерапията във високи дози, ежедневно да се измерва тегло, кръвно налягане., сърдечна честота и температура.

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

 

Превод и обработка: Екипът на "Мама, татко и аз"

 

Снимки: cooldesign,Photokanok FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар