Тормозът в училище

Дали е вербален, физически или онлайн тормозът е неприятен и съвсем реален проблем, който може да се случи във всяко училище, дори и сред най-малките деца. Но преди да научите за това – какво е тормозът, какви са знаците и какво да правите, ако детето ви е засегнато от подобно поведение, то първо вие трябва да бъдете подготвени за предизвикателствата на тормоза, ако все пак възникне. Ето, какво трябва да знаете за тормоза в училище:

 

Разбиране на определението за тормоз

 

Тормозът е агресивно поведение, което е умишлено. То може да е физическо или вербално, често приемащо формата на обиди, дразнене, блъскане, удряне и друго смущаващо поведение. Важно е родителите да разберат, че насилието не е просто „децата са си деца” – това е тормоз и агресия, които не бива да бъдат толерирани.

 

Научете се да разпознавате знаците за това, че детето ви е жертва на тормоз

 

Деца, които са жертви на тормоз, може да премълчават за случващото се. Но родителите могат да обърнат внимание на това –  отказва ли детето да ходи на училище, спадане на успеха в училище, необясними наранявания и др.

 

Научете се да предотвратявате или да спрете тормоза

 

Поддържането на добра комуникация с детето си и разбирането за това, какво се случва в живота му е ключов фактор за разпознаването на знаците за потенциални проблеми в училище, включително тормоз. Важно е родителите да говорят с детето си за това и да помислите какво трябва да направите, ако то или пък някое друго дете изпитва насилие.

 

Научете  детето си за значението на емпатията

 

Култивирането на емоционалната интелигентност при децата е едно от най-важните неща, които родителите могат да направят за детето си. Съпричастността и емоционалната интелигентност дават на децата основни жетейстки умения за бъдещето. И когато децата проявяват повече съчувствие, то вероятността да бъдат агресивни е минимална.

 

Какво да правите, ако детето ви е агресивно

 

Колкото и родителите да игнориарат идеята, че тяхното дете може да е побойник, реалността е друга – всяко дете може да бъде агресивно в определени ситуации и обстоятелства. Ето някои съвети за това какво да направите, ако откриете, че вашето дете подлага на тормоз някой друг:

 

– Говорете с детето си, с други родители и всеки, който би могъл да хвърли някаква светлина върху случващото се, преди да действате.

 

– Първо си изяснете какво точно е тормозът (и за какъв вид тормоз става дума)  и тогава говорете с детето си за това.

 

– Един от най-добрите начини да предотврятите агресивно поведение у детето си, е да го научите на емпатия и емоционална интелигентност.

 

-Уверете се, че детето ви носи пълна отговорност за действията си.

 

– Помогнете му да реши проблема.

 

– Дайте добър пример. Помислете как вашите действия се отразяват върху поведението на детето ви.

 

– Ако смятате, че детето ви има проблеми с управлението на емоциите си – гняв и агресия към другите, то е добре да се консултирате с педагогически съветници или  други психично-здравни експерти.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар