кухня, хигиена, бактерии

Топ 5 съвета за поддържане на хигиена в кухнята

Проучванията показват, че кухнята е мястото, където се събират най-много микроби, в сравнение с другите помещения в жилището. Предлагаме ви 5-те топ съвета как да поддържате чистотата в кухнята си, за да сте сигурни, че приготвяйки храна за семейството си, то е защитено от микробите.

 

1. Измивайте ръцете си

 

Ако трябва да си припомняте само едно нещо, когато влезете в кухнята, то трябва да е, че трябва да си измиете ръцете. Микробите се пренасят най-лесно от ръцете към храната, затова преди да започнете да приготвяте каквото и да е, измийте ръцете си – това е от съществено значение.

 

Мийте ръцете си старателно и след като сте обработвали сурово месо, след като сте ходили до тоалетна и след като сте пипали кофата за боклук. Това значително намалява шансовете от разпространение на бактерии като E. coli и салмонела. Използването на антибактериални продукти също оказва голямо влияние за добрата хигиена в кухнята ви.

 

кухня, хигиена, бактерии

 

2. Гответе правилно

 

Ако сте професионален готвач и четете това, вероятно смятате, че тези неща са очевидни, обаче е учудващо колко много хора не готвят правилно храната си. Ако не сготвяте месото докрай, има повишен риск вредните бактерии да бъдат погълнати и да предизвикат хранително отравяне. В случай на съмнение, проверявайте дали храните, като пилешко месо, наденички, бургери и други меса са напълно сготвени, преди да ги „свалите от огъня“.

 

Четете още: Мерните единици в кухнята

 

3. Съхранение

 

Правилното съхранение на храната в кухнята е също толкова важно, колкото и правилното готвене. Когато държите дадени храни в хладилника или фризера, уверете се, че слагайки храната в хладилника тя е на стайна или по-ниска температура. Поставянето на топла храна в хладилника означава, че храната няма да се охлади равномерно и това може да доведе до развитието на бактерии и хранително отравяне. Покрийте храната си, за да я предпазите от бактерии.

 

кухня, хигиена, бактерии

 

4. Измиване на плодовете и зеленчуците

 

Когато работите с пресни плодове и зеленчуци, винаги трябва да ги измиете добре. Миенето на плодовете и зеленчуците е от съществено значение, за да отстраните вредните микроби и бактерии от повърхността им.

 

5. Почиствайте добре

 

Четете още: Малки хитрости за улесняване на готвенето

 

Почистването след готвене е много важно. По дъската за рязане в средно статистическата кухня се намират около 200% повече фекални бактерии отколкото по тоалетната седалка. Влажните гъби и четки са рай за бактериите.

 

Измивайте и почиствайте кухненските уреди с подходящите за тях препарати, за да предотвратите замърсяванията.

 

Снимки: jaumescar, NicoleAbalde, Or Hiltch Foter.com

Добави коментар