Топ 10 храни през есента – част 2

Продължава от: Топ 10 храни през есента – част 1

 

6. Клементини

 

Тези бебешки братовчеди на портокала, могат да бъдат доста трудни за различаване от мандарините. Основната разлика е, че клементините най-често са без семки. Те имат отпусната кора и се белят лесно. Чудесни са за бързо хапване между основните хранения.

 

Клементините си пасват добре с пилешко месо, така че можете да ги пробвате с пиле на грил с тропически аромат. Ако плодовата салатата ви се струва скучна, също можете да добавите от тях, те определено ще я освежат. Добавете нискомаслено кисело мляко и кремообразна сметана. Можете да си приготвите и чудесно плодово смути.

 

7. Ябълки

 

Ябълките съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Проучванията показват, че при хората, които редовно хапват ябълки, рискът от сърдечни заболявания и инфаркти, както и някои видове рак е по-нисък.

 

Освен в суров вид и изпечени, ябълките са чудесни и за друг вид приготвяне. Опитайте тази рецепта и ще изпълните дома си със страхотен ябълко-канелов аромат. Нарежете четири ябълки на тънки филийки и ги поставете в тенджера с 2 супени лъжици вода и пръчица канела. Оставете ги да къкрят на слаб огън, докато ябълките омекнат и сосът се сгъсти. Сервирайте топли с парченце нискомаслен ванилов сладолед или замразен йогурт . Можете да ги добавите и в закуската си от овесена каша.

 

Четете още: Колко са полезни доматите

 

8. Круши

 

Крушите са изключително богати на фибри. Една круша предоставя средно 4 гр фибри, което е еквивалентно на чаша и половина кафяв ориз. Повечето от фибрите са разтворими, това може да помогне за поддържането на по-ниски нива на холестерол в кръвта и да подобри контрола на кръвната захар.

 

Те са почти толкова универсални за приготвяне като ябълките. Можете да ги използвате както за палачинки в суров вид, така и за приготвянето на сладко, компот и какво ли още не.

 

9. Червени боровинки

 

Ако търсите плодове, които зреят през есента, не се колебайте за боровинките. Не само, че са здравословни и нискокалорични плодове, а и играят важна роля за предотвратяването на инфекции на пикочните пътища и намаляват риска от заболяване на венците, язва, сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Червените боровинки съдържат антоцианини – важни за сърцето антиоксиданти. Te им придават и цвета. Само около 10% от продаваните боровинки са пресни (най-вече през септември и декември). Можете да намерите червени боровинки под формата на сок, сушени или направени на сладко.

 

Пресните боровинки могат да бъдат прекалено тръпчиви сами по себе си, но си пасват идеално с други плодове като ябълки и круши. Можете да ги добавите към кифлички други тестени изделия или плодови десерти (особено ванилов сладолед).

 

Четете още: Кои храни ви карат да се потите?

 

10. Смокини

 

Тези често пренебрегвани плодове, са много вкусно и питателно допълнение към вашата диета. Те са много богати на фибри, повече от съдържанието във всеки друг плод, било то пресен или сушен.

 

Те са добри немлечни източници на калций. Всъщност еднакво количество мляко и смокини, осигуряват и еднакво количество калций. Пюрето от смокини (200 гр смокини с около 100 мл вода) може да се използва като подсладител и заместител на мазнините в много печени изделия.

 

Сушените смокини имат богат вкус и са страхотни за добавка към домашни бисквити или десерти. С няколко нарязани смокини можете да подсладите и пюре от сладки картофи. Когато ги използвате, можете да пропуснете маслото и маргарина.

Добави коментар