Топ 10 храни през есента – част 1

Есента е сезонът на наситеното зелено, тъмно жълтото и блестящото оранжево. Плодовете и зеленчуците с този цвят са богати на много полезни вещества и антиоксиданти. Те определено ще подействат добре на вашето здраве.

 

Приготвили сме ви 10-те най-вкусни и здравословни есенни плодове и зеленчуци, които задължително трябва да включите в диетата си през този сезон. Възползвайте от хранителните ползи на плодовете и зеленчуците през цялата година, а не само през лятото.

 

1. Пащърнак

 

Въпреки че сигурно ви изглежда като бял морков, той всъщност има деликатен, сладък вкус. Той не съдържа голямо количество витамин А като морковите, но е много добър източник на фибри, витамин C, калий и желязо. Ако искате да изберете най-доброто качество, подберете малки или средни растения с гладко покритие. Големите, едри корени обикновено имат вдървенели или влакнести централни жилки.

 

Обикновено, пащърнакът се вари и се приготвя на пюре, смесено с моркови. Може и да се задуши или да се приготви в микровълнова фурна с други варени, печени или задушени зеленчуци. Пащърнакът си подхожда с моркови, картофи, сладки картофи или други кореноплодни зеленчуци. От тези комбинации се получава чудесна крем супа.

 

2. Ряпа и червено цвекло

 

Ряпата обикновено е бяла отвътре и с по-тъмна и твърда обвивка, варираща от жълто до виолетово. Тя е по-горчива на вкус от картофа. Ряпата е чудесен източник на витамин C и съдържа 2-3 г фибри в порция.

 

Както броколито и зелето, и червеното цвекло съдържа мощен фитохимикал сулфорафан, който предпазва от рак, особено на гърдата. Червеното цвекло си пасва добре с варени или печени зеленчуци и пюрета.

 

Четете още: Промени своята диета с промяната на сезона

 

3. Сладки картофи

 

За да изберете хубави сладки картофи, гледайте да са твърди, с гладка кора и розов цвят. Те съдържат 30 милиграма бета-каротин (витамин А) в една порция, което е 4 пъти повече от препоръчителната дневна доза. Трябва да изядете 23 порции броколи, за да получите същото количество.

 

Освен това са с високо съдържание на витамин С (една порция осигурява 50% от препоръчителната дневна доза) и 3 гр фибри на ден. Сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като са с по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

 

От друга страна, белите картофи са с висок гликемичен индекс, те освобождават въглехидратите много бързо и причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Сладките картофи са идеални за печене или задушаване. Могат да заместят другите във всяка рецепта, включваща картофи.

 

4. Тиква

 

Тиквите са повече от просто Хелоуин декорация. Ярко оранжевият цвят показва, че тя е заредена с важен антиоксидант – бета-каротин. Освен това е богата на витамин С и фолиева киселина.

 

Каротеноидитe, като бета-каротин, могат да намалят риска от развитие на някои видове рак и предпазват от сърдечни заболявания. Дори семената на тиквата имат хранителна стойност. В действителност, те са добър източник на цинк и омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Изпечете си прясна тиква в силно загрята фурна. Mожете да използвате и консервирана такава за почти всяка рецепта. Тя е страхотна гарнитура за основно ястие, идеална е за гъсти зимни супи, тиквеник или печена тиква със захар.

 

Четете още: Храни, които облекчават алергията

 

5. Зимна тиква

 

Докато лятната тиква е по-скоро влажна и лека, с ядливи семена и кора, то зимната развива по-твърди кори и семена и ядрото ѝ е негодно за консумация. Зимата тиква е един от малкото зеленчуци, които не губят качествата си доста време след като са откъснати.

 

В действителност, по време на съхранението, бета-каротинът (витамин А) се увеличава и съдържа повече от 100% от препоръчителната дневна доза витамин А. Тази тиква също е добър източник на фолиева киселина и фибри. Тя е полезна за сърдечни проблеми.

 

Продължава на: Топ 10 храни през есента – част 2

Добави коментар