Топ 10 хранителни добавки, които трябва да се избягват – част 1

Хранителните добавки сe използват от векове за подобряване на външния вид на храната и за удължаване на срока ѝ на годност. Но трябва да се замислите дали тези добавки „добавят” стойност към вашата храна.

 

Те спомагат за преработката, пакетирането и съхранението на храните. Но как да разберем какви хранителни добавки има в кутията с макарони със сирене и защо има такъв дълъг срок на годност?

 

Много домакинства харчат парите си за преработени храни, като по този начин са изложени на множество изкуствени хранителни добавки, които могат да имат тежки последствия за здравето.

 

Някои хранителни добавки са по-лоши от други. Ето, списък с най-опасните хранителни добавки, които трябва да се ибягват:

 

1. Изкуствени подсладители

 

Аспартам (Е951), по-известен като Нутрасуит, се намира в храните с етикет „диетично” или „без захар”. Смята се, че аспартамът е канцерогенен и е причина за повечето доклади за нежелани реакции в сравнение с всички останали хранителни добавки взети заедно. Той е невротоксин и канцероген.

 

Известен е с това, че влияе на интелигентността и краткосрочната памет. Компонентите на този токсичен подсладител могат да доведат до голямо разнообразие от заболявания, включително мозъчен тумор, лимфома, диабет, множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер, фибромиалгия, хронична умора и емоционални нарушения, като депресия, тревожност, световъртеж, главоболие, гадене, объркване, мигрена и припадъци.

 

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, ако ядете твърде много сол?

 

Acesulfame-K е сравнително нов изкуствен подсладител, който се среща в тестените изделия, дъвките, желираните бонбони. Той все още не е изледван обстойно, но се свързва с бъбречните тумори.

 

Срещат се в: диетичните газирани напитки и тези без захар, диетичната кола, десертчетата, дъвките без захар, различните видове сокове, тестените изделия, подсладителите, зърнените закуски, пудинга, бонбонките за свеж дъх, студените чайове, дъвчащите витамини, пастата за зъби и др.

 

2. Високо-фруктозен царевичен сироп

 

Високо фруктозният царевичен сироп (HFC – High Fructose Corn Syrup) е рафиниран, изкуствен подсладител, който е един от най-широко разпространените източници на калории. Той се среща в почти всички преработени храни. Повишава телесното тегло по-бързо, отколкото всяка друга съставка, увеличава лошия холестерол и допринася за развитието на диабет. Освен това уврежда тъканите, наред с другите вредни ефекти.

 

Среща се в: повечето преработени храни, хляба, бонбоните, плодовото кисело мляко, сосовете за салати, консервираните зеленчуци, зърнените закуски.

 

Вижте още: По-полезна ли е кафявата захар?

 

3. Мононатриев глутамат (MSG/E621)

 

Мононатриевият глутамат е аминокиселина, която се използва за подобряване на вкуса на супи, салати, чипс, замразени закуски, както и в много от храните в ресторантите.  Той е субстанция, която превъзбужда клетките до степен на тяхното увреждане или загиване. Редовната му консумация може да доведе до нежелани странични ефекти, като депресия, дезориентация, увреждане на очите, умора, главоболие и затлъстяване. Мононатриевият глутамат влияе отрицателно на неврологичните пътеки в мозъка, които ви съобщават, че сте сити, което обяснява и покачването на теглото.

 

Среща се в: китайската храна, много снаксове, чипса, бисквитките, подправките, полуфабрикатите и др.

 

4. Трансмазнини

 

Трансмазнините се използват за увеличаване на срока на годност на хранителните продукти и са сред най-опасните субстанции, които могат да се консумират. Срещат се в пържените в маслена баня храни и в някои преработени храни, направени с маргарин или частично хидрогенирано растително масло. Трансмазнините се образуват чрез процес, наречен хидрогенизация.

 

Многобройни проучвания показват, че трансмазнините увеличават нивата на лошия холестерол и в същото време намаляват добрия. Увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт, допринасят за увеличението на възпаленията, диабет и други здравословни проблеми.

 

Вижте още: Защо пържените храни са опасни за здравето ви?

 

Срещат се в: маргарина, чипса, солените бисквитки, тестените изделия, бързите закуски.

 

5. Хранителни оцветители

 

Проучванията показват, че изкуствените оцветители, които се намират в газираните напитки, плодовите сокове и дресинга за салати, могат да допринесат за поведенчески проблеми при децата и водят до значително намаляване на интелигентността. Проучванията при животни свързват оцветителите с развитието на рак. Внимавайте за следните:

 

  • E133 (Blue #1 и Blue #2)

Може да предизвика хромозомни увреждания.

 

Среща се в: сладкишите, зърнените закуски, безалкохолните напитки, спортните напитки, храните за домашни любимци.

 

  • E124 (Red dye #3 ,също Red #40)

 

Забранен е от 1990 г., след 8 годишни дебати за употребата му в много храни и козметика. Този оцветител продължава да бъде в търговските мрежи, докато продуктите, които го съдържат се изкупят. Доказано е, чрез лабораторни изследвания на животни, че предизвиква рак на щитовидната жлеза и хромозомни увреждания. Също така може да навреди на преноса на информация от нервите към мозъка.

 

Вижте още: Защо сме дебели?! Правилно хранене при децата и възрастните!

 

Среща се в: плодови коктейли, мараскино черешите, сладоледа, бонбоните, тестените изделия и др.

 

  • E110 (Yellow #6) и  E102 (Yellow Tartrazine)

 

Тези оцветители са забранени са в Норвегия и Швеция. Увеличават броя на бъбречните тумори и туморите в надбъбречната жлеза при лабораторни животни, могат да предизвикат хромозомни увреждания.

 

Срещат се в: някои макаронени изделия и някои сирена, бонбоните, газираните напитки, лимонадата и др.

 

Продължава на: Топ 10 хранителни добавки, които трябва да се избягват – част 2

Добави коментар