Топ 10 хранителни добавки, които трябва да се избягват – част 2

Продължава от: Топ 10 хранителни добавки, които трябва да се избягват – част 1

 

6. Натриев сулфит (Е221)

 

Натриевият сулфит е консервант, използван във винопроизводството и при преработените храни. Призбизително 1 на всеки 100 човека е чувствителен към това вещество. В по-честия случай има негативно влияние при хора, страдащи от астма, което предполага наличието на връзка между астмата и сулфитите. Лицата, които са чувствителни към сулфитите, могат да имат главоболие, проблеми с дишането и обриви след приемът им. При тежките случаи, сулфитите могат да причинят смърт чрез цялостно свиване на дихателните пътища, което води до спиране на сърцето.

 

Среща се във виното и сушените плодове.

 

7. Натриев нитрат/натриев нитрит

 

Натриевият нитрат (или натриевият нитрит) се използва за консервирането, оцветяването и ароматизирането на бекона, шунката, кренвиршите, месните консерви, пушената риба и преработените меса. Тази съставка, която звучи безвреднo, всъщност става силно канцерогенна след като навлезе в храносмилателната система на човек. Там образува различни съединения на нитрозамина, които навлизат в кръвообръщението и опустошават редица вътрешни органи и по-специално – черния дроб и панкреаса.

 

Натриевият нитрат е широко известен с токсичният си състав. Министерството на земеделието на Съединените щати всъщност се е опитало да изключи тази хранителна добавка през 1970г., но не е успяло заради наложено вето от страна на производителите на храни, които се оплакали, че нямат алтернативен метод за съхранение на пакетирани местни продукти. Защо индустрията все още го използва? Просто е – това вещество прави месото яркочервено. То всъщност коригира цвета и прави старите меса да изглеждат пресни.

 

Четете още: Възможно ли е да ядете твърде много плодове и зеленчуци?

 

Срещат се в кренвиршите, шунката, консервираното месо, колбасите, осоленото говеждо месо, пушената риба и другите видове преработено месо.

 

8. BHA and BHT (E320)

 

Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydrozyttoluene (BHT) са консерванти, намиращи се в зърнените закуски, дъвките, чипса, растителните масла. Тези консерванти предпазват  храните от промяна на цвета, аромата и от гранясване. Засягат нервната система, променят поведението и имат потенциал да причинят рак. Те са оксиданти, които формират канцерогенни реактиви в тялото.

 

Срещат се в чипса, дъвките, зърнените закуски, замразените колбаси, обогатения ориз, свинската мас, бонбоните, желето.

 

9. Серен диоксид (Е220)

 

Серните добавки могат да причинят бронхиални проблеми (особено при хората предразположени към астма), хипотония (ниско кръвно налягане), зачервяване, анафилактичен шок. Те също така унищожават витамин В1 и Е. Не се препоръчва консумация от деца. Трябва да се избягват, ако страдате от бронхит, конюктивит, емфизем, бронхиална астма, сърдечносъдови заболявания.

 

Срещат се в бирата, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, виното, оцета, картофените продукти.

 

Четете още: Сладката отрова

 

10. Калиев бромат

 

Добавката се използва за увеличаване на обема на някои бели брашна, хлябове и др. Той причинява рак при животните. Дори малко количества в хляба, може да създаде проблеми за хората.

 

Среща се в хляба.

Добави коментар