Топ 10 неща, които трябва да знаете за лечението със стволови клетки – част 1

Много клиники, които предлагат процедури със стволови клетки, дават твърдения за това, какво стволовите клетки могат и какво не могат да правят, които не се поддържат от нашето разбиране за науката.

 

1. Има различни видове стволови клетки – всяка със своя мисия.

 

Има много различни видове стволови клетки, които идват от различни места в организма или се формират в различни моменти от живота. Те включват ембрионални стволови клетки, които съществуват само в най-ранните етапи на развитие на ембриона и различни „тъканно-специфични“ или „възрастни“ стволови клетки, които се появяват по време на развитието на плода и остават в тялото ни през целия живот.

 

Нашите тела използват различни видове специфични тъканни стволови клетки, за да се вместят в поставените специфични цели. Тъканно-специфичните стволови клетки са ограничени в техния потенциал, което до голяма степен се дължи на вида на клетките намерени в тъканта от която са получени.

 

Например, кръвообразуващите стволови клетки (или хемопоетични стволови клетки) в костния мозък регенерират кръвта, докато невронните стволови клетки в мозъка изграждат мозъчните клетки. Невронните стволови клетки не могат спонтанно да направят кръвни клетки, по същия начин хемопоетичните стволови клетки няма да се превърнат в мозъчни клетки.

 

Така е по-малко вероятно, един клетъчен тип да се използва за лечение на множество несвързани заболявания, които включват различни тъкани и органи. Бъдете предпазливи към клиники, които предлагат лечение със стволови клетки, които произлизат от място, различно от мястото, което ще се лекува. 

 

стволови клетки, лечение

 

2. Самостоятелното лечение със стволови клетки няма да проработи при множество от несвързани заболявания и състояния.

 

Както е описано по-горе, всеки вид стволови клетки изпълнява специфична функция в организма и не може да се очаква да направи други клетъчни типове от различни тъкани. Така че е малко вероятно, един единствен вид лечение със стволови клетки да лекува множество несвързани болести, като диабет и болестта на Паркинсон.

 

Основните причини за тези заболявания са много различни и различните видове клетки ще трябва да бъдат съобразявани с лечението на всяко едно състояние. Изключително важно е, използваният тип клетки за лечение да е подходящ за съответното специфично заболяване или състояние.

 

Четете още: Използването на кръв от пъпна връв при клетъчна терапия

 

Ембрионалните стволови клетки един ден могат да се използват за лечение на редица заболявания. Въпреки това, ембрионалните стволови клетки от своя страна не могат да се използват директно за лечение, защото това може да доведе до тумори и е малко вероятно да се превърнат в клетките необходими за регенериране на тъканите като техни собствени.

 

Необходимо е, те първо по принуда да се развият в специализирани видове клетки, преди трансплантацията. Основен предупредителен знак, че клиниката не може да бъде надеждна е, когато лечението предлага широк спектър от състояния, но разчита само на един клетъчен тип стволови клетки.

 

стволови клетки, лечение

 

3. В момента има малко широко приети терапии със стволови клетки.

 

Обхватът на заболявания, при които стволовите клетки са показали, че са полезни в отговорно проведени клинични проучвания са все още изключително ограничени. Най-добре доказаната и най-широко използвана е трансплантацията на кръвни стволови клетки за лечение на заболявания и състояния на кръвната и имунната система, или за възстановяване системата на кръвта след лечение на специфични видове рак.

 

Някои костни и кожни заболявания, заболявания на роговицата или наранявания могат да бъдат лекувани с присаждане на тъкан, която е от стволовите клетки от тези органи. Тези терапии също са общоприети като безопасни и ефективни от медицинската общност.

 

Четете още: Най-често откриваните типове зрели стволови клетки

 

4. Просто защото хората казват, че стволовите клетки са им помогнали това не означава, че това наистина се е случило.

 

Има три основни причини, поради, които човек, може да се чувства по-добре и да го свързва с ефекта от лечението със стволови клетки: „ефектът плацебо“, съпътстващо лечение, както и естествените колебания на заболяването или състоянието.

 

Голямото желание или убеждението, че лечението работи може да накара човек да се чувства, сякаш това наистина е така и да се стигне дори до положителни физически промени, като например подобряване на движенията, или по-малко болка. Това се нарича плацебо ефект. Дори положителен разговор с лекар, може да накара пациента да почувства подобрение.

 

лечение, стволови клетки

 

По същия начин, други лечения, прилагани заедно с лечението със стволови клетки, като например промяна в диетата, релаксация, физическа терапия, лекарства и др., могат да накарат човек да се чувства по-добре и това да не е свързано със стволовите клетки. Също така тежестта на симптомите на заболяването могат да се променят с времето, това може да доведе до временно подобрение или спадове, което може да усложни тълкуването на ефективността на лечението.

 

Тези фактори са толкова широко разпространени, че без тестването в рамките на контролирано клинично проучване, където група, която получава лечение внимателно е сравнена с група, която не получава, е много трудно да се определи реалния ефект от лечението. Бъдете предпазливи с клиники, които измерват или рекламират своите резултати, предимно от препоръки на пациентите.

 

Четете още: Могат ли стволовите клетки да лекуват аутизъм?

 

5. Необходимо е много време, за да се разработят нови лечения, защото науката сама по себе си е дълъг и труден процес.

 

Науката е дълъг и сложен процес. Обикновено отнема много време да се разбере какво не е наред в дадена болест или нараняване и как да бъде третирано то. Новите идеи първо трябва да бъдат тествани в изследователска лаборатория, а и е факт, че те много пъти не сработват. Дори след като основите са установени, превръщането им в ефективно медицинско лечение е дълъг и труден процес.

 

Нещо, което изглежда обещаващо при култивираните клетки може да се провали при терапия с животински модел или нещо, което работи при животински модел да се провали при човека. Веднъж, когато терапиите са тествани при човек, гарантирането на безопасността на човека става критичен въпрос, това означава да се започне с тестване при много малко хора, докато последиците и страничните ефекти не бъдат добре разбрани.

 

стволови клетки, лечение

 

Ако лечението не бъде планирано добре, ако не е добре проучено и не е преминало през необходимите предклинични и клинични тестове, то е малко вероятно да се постигне желания ефект. Освен това може да влоши състоянието или да има опасни странични ефекти.

 

Продължава на: Топ 10 неща, които трябва да знаете за лечението със стволови клетки – част 2

 

Снимки: Abraxas3d, BWJones, UC Irvine, CSUF Photos Foter.com

Добави коментар