Топ 10 неща, които трябва да знаете за лечението със стволови клетки – част 2

Продължава от: Топ 10 неща, които трябва да знаете за лечението със стволови клетки – част 1

 

6. За да бъдат използвани стволовите клетки трябва да бъдат инструктирани да се държат по специфичен начин

 

Трансплантацията на костен мозък е типично успешна, защото ние караме клетките да правят точно това, което са предназначени да правят, а именно повече кръв. За други състояния обаче, ние може да искаме клетките да се държат по начин, който е различен от начина, по който по принцип работят в организма. Една от най-големите пречки за развитието на успешни терапии със стволови клетки е да се направят, клетки, които да се държат по желания от нас начин. Също така, когато веднъж са трансплантирани, е необходимо клетките да се интегрират и да функционират в хармония с другите клетки на тялото.

 

Например, за лечение на много неврологични състояния, клетките които имплантираме ще трябва да израстат в конкретни видове неврони, както и да работят, те ще трябва да знаят също с кои други неврони да установят връзки и как да се справят с тези връзки. Ние все още се учим как да управляваме стволовите клетки, за да се превърнат в правилният тип клетки, за да растат само толкова, колкото се нуждаем от тях, също така се търсят и най-добрите начини за трансплантирането им. Ще отнеме време да се открият всички тези неща. Бъдете предпазливи по отношение на твърденията, че стволовите клетки по някакъв начин сами ще знаят къде да отидат и какво да направят, за лечение на специфично състояние.

 

Четете още: Приложение на стволови клетки за лечение на диабетна невропатия

 

7. Само защото стволовите клетки идват от вашето тяло не означава, че те са безопасни.

 

стволови клетки, клинични изпитания, проучване

 

Всяка медицинска процедура крие рискове. Докато е малко вероятно да имате имунен отговор към вашите собствени клетки, процедурите използвани за извличане, растеж и присаждане са потенциално рискови. Веднага след като клетките се отделят от тялото ви, те биват подложени на редица манипулации, които могат да променят характеристиката им. Ако те се отглеждат в култура (процес наречен разширяване), клетките могат да загубят способността си за специализиране в клетъчни типове от които се нуждаете. Клетките могат да бъдат замърсени с бактерии, вируси, други патогени, които могат да причинят заболяване. Процедурата за извличане или трансплантиране на клетките също носи риск от въвеждане на инфекция, която да увреди тъканта, в която те се инжектират.

 

Четете още: Стволовите клетки като биологична застраховка

 

8. Има какво да загубите, като се опитате с незаконно лечение

 

Някои от заболяванията, които клиниките претендират, че са лечими със стволови клетки се считат за нелечими с други средства. Лесно е да се разбере, защо хората могат да се почувстват така сякаш няма какво да загубят като опитат нещо, което не е доказано.

 

стволови клетки, клинични изпитания, проучване

 

Въпреки това, има много реални рискове от развитие на усложнения, както непосредствени така и дългосрочни, а вероятността да имате полза може да е много ниска. В един от публикуваните случай, момче е развило мозъчни тумори в резултат на лечение със стволови клетки. Когато цената е висока, може да има дългосрочни финансови последствия за пациентите, техните семейства, и обществото. Ако лечението включва и пътуване има и допълнителни съображения, не на последно място е колко е далеч пациента от семейството си.

 

Четете още: Кои болести могат да бъдат лекувани със стволови клетки?

 

9. Експерименталното лечение, което се заплаща не е същото като клинично изпитание

 

Фактът, че една процедура е експериментална, не означава автоматично, че е част от научно изследване или клинично изпитване. Отговорното клинично изпитване може да се характеризира с няколко ключови момента. Трябва да има предклинични данни, че лечението, което се тества, ще е безопасно и ефективно. Преди да започне, трябва да има надзор от независима група специалисти или комисия по медицинска етика, които защитават правата на пациентите, в много страни процесът трябва да е одобрен и оценен от националния регулаторен орган, като например Европейската агенция по лекарствата.

 

стволови клетки, клинични изпитания, проучване

 

Самото проучване трябва да има за цел да отговори на конкретни въпроси за ново лечение или нов начин за използване на сегашните терапии, често с контролна група, към която да бъде сравнена групата на хората получили новото лечение.

 

Обикновено разходите за това лечение и мониторинга се покриват от дружеството, което провежда лечението или със средства на местно или национално правителство. Пазете се от скъпи лечения, които не са преминали успешно през клинични проучвания.

 

Отговорно проведените клинични проучвания, са от решаващо значение за развитието на новите методи за лечение, тъй като те ни позволяват да знаем те са безопасни и ефективни.

 

Четете още: Свойства на стволовите клетки

 

10. Науката за стволови клетки постоянно се движи напред

 

Проучванията със стволови клетки са изключително обещаващи. Има голям напредък в лечението на заболявания и състояния на кръвоносната система, използвайки кръвообразуващите стволови клетки, и това ни показва колко силна може да бъде терапията със стволови клетки.

 

стволови клетки, клинични изпитания, проучване

 

Учени от цял свят прочуват начини да управляват стволовите клетки и да ги използват, за да научат повече по темата, за диагностицирането, и лечението на различни видове заболявания и състояния. Всеки ден учените работят върху нови начини за формиране и контрол на различните видове стволови клетки по методи, които ни доближават до разработването на нови лечения. Много потенциални лечения понастоящем са тествани върху животински модели и някои вече са доведени до клинични тествания.

 

Четете още: Най-често откриваните типове зрели стволови клетки

 

През февруари 2010 г. британската компания ReNeuron обяви, че е било одобрено за провеждане на фаза I, клинично изпитване на невронно лечение със стволови клетки за инсулт. Първият опит, базиран на ембрионални стволови клетки за лечение на остра травма на гръбначния мозък е бил разрешен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да се премести в Фаза I на клинични изпитвания. Въпреки че, понякога е трудно да се види, как науката за стволовите клетки се движи напред, ние сме изключителни оптимисти, че терапиите със стволови клетки някой ден ще бъдат на разположение за лечение на широк спектър от човешки заболявания и състояния.

 

Снимки: iT@c, SLU Madrid Campus, Novartis AG, UCL News, Nestlé Foter.com

Добави коментар