баща, татко, бебе, връзка с бебето

Топ съвети за млади татковци

Връзка с бебето

 

Когато експертите говорят за създаване на връзка с бебето, те имат предвид привързаността, която таткото развива към бебето. Това чувство ви кара да се грижите за него, да го обичате и дори да сте готови ако се наложи да се хвърлите пред камион, само за да го защитите.

 

Какво ще се случи ако не се свържете веднага с бебето си?

 

Дишайте спокойно. За изграждането на връзка с бебето много често е необходимо известно време. Стига да се грижите за бебето си и да задоволявате основните му нужди, да го гушкате и целувате редовно, няма проблем, че бебето ви не демонстрира силна привързаност от пръв поглед.

 

Някои татковци могат да се почувстват свързани с бебето си още в първите дни или дори минути след раждането, но при други това може да отнеме известно време и няма нищо необичайно в това. В крайна сметка, мъничето точно е попаднало в ръцете ви. Възможно е да се налага да помагате на партньорката си във възстановяването от раждането ѝ или да се не успявате да се наспите, тъй като бебето ви буди през 2 часа. Не се притеснявайте – съвсем скоро връзката с бебето ви ще стане най-силната и здрава връзка, която сте имали в живота си.

 

В миналото учените са смятали, че е от решаващо значение мъжете да прекарват много време с новороденото си бебче през първите няколко дни, за да изградят връзка. Сега обаче става ясно, че това може да се осъществи и с течение на времето. Ако вие сте от татковците, които по една или друга причина не могат да са до детето си през първите дни, бъдете спокойни – ще развиете изключително близки и любящи взаимоотношения с бебето си.

 

В последните години има толкова много дискусии, свързани с появата на новия член в семейството, че родителите често започват да се чувстват ужасно виновни, ако не изпитат зашеметяваща привързаност към бебето веднага. Но изграждането на връзка с него е нещо строго индивидуално. Не е разумно да имате определени очаквания за продължителността на периода, в който ще се развие тази връзка, тъй като тя не винаги се случва мигновено и има риск да останете разочаровани.

 

Четете още: Как бащинството променя мъжа?

 

Кои са най-добрите начини да се свържете с бебето си?

 

Бебчето ви може да е сладко и да обича да се гушка, но освен това то е един изцяло нов човек, с когото трябва да се опознаете. Истинската връзка на детето с родителите му се изгражда с всекидневната грижа. Няма магическа формула, която да ускори процеса или да гарантира, че за 5 дни (например) ще създадете тази връзка. Въпреки това има няколко неща, които може би ще са ви от полза:

 

• Когато се гушкате, имайте контакт кожа в кожа. Дръжте и галете бебето си нежно и внимателно. Това докосване успокоява както бебето, така и вас.

 

• Гледайте в очите на бебето и му говорете и пейте редовно.

 

• Ако се е наложило бебето ви да остане в интензивно отделение за известно време, помолете персонала да ви разреши да оставате при него, да го докосвате и ако е възможно да го подържите за малко.

 

Четете още: От татковци към татковци – какво да правите в родилната зала?

 

С течение на времето ще свикнете с бебчето и ще започнете да се наслаждавате на времето си заедно, ще се научите как да го успокоите и ще усетите как чувствата и загрижеността ви за него се повишават с всеки изминал ден. Докато един ден ще го погледнете, може би то вече ще ви се усмихва, и ще осъзнаете, че се чувствате изпълнен с любов и радост.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар