Токофобия

Автор:  Валентин Робов

Психолог

II САГБАЛ „Шейново”, гр. София

 

По време на бременността много жени изпитват страх и безпокойство от самия акт на раждане и тези емоции могат да се засилят с наближаването на термина. Непрекъснатите въпроси, които обземат съзнанието на бъдещата майка, допринасят за емоционалния й дисбаланс: „Колко голямо ще е бебчето, всичко ли ще е наред?”, „Колко дълго ще раждам”, „Много ли ще ме боли?” и т.н. Не може да се даде точен отговор на тези въпроси и това може да бъде причина за сериозно безпокойство у бременната. Някой жени се чувстват доста уплашени, а страхът е много неприятно усещане причинено от убеждението, че раждането е изключително болезнено или много опасно. Понякога този страх обзема напълно мислите, мечтите ви, ежедневито и целия ви живот. Той варира от разбираем, силен, до фобичен страх от раждане и забременяване – токофобия.

 

Според изследване проведено в САЩ – около 20% от бременните се чувстват уплашени особенно ако им е за първи път, 13% отлагат забременяването поради страх (понякога и вменен), но при 6% страхът е блокиращ и ги съпътства през целия им живот (токофобия), някои жени нямат никакви репродуктивни или гинекологични проблеми, но отказват категорично да забременеят и да родят, въпреки че много искат бебе. Причините са много, но ето някой от тях:

 

Токофобия

– Негативно представяне и обяснения за секса, бременността, раждането… на деца и подрастващи, което може да повлияе на доверието им в собствените им тела и как те работят;

 

– Действителни или измислени истории за много тежко и болезнено раждане представени от близки, роднини, приятели и др.;

 

– Травматично преживяване в детството – опит за изнасилване, сексуално насилие;

 

– Страхът може да бъде един от симптомите на депресия по време на бременност;

 

Първото и най-важно нещо, което може да направите е да се консултирате със специалист. Както всеки път и сега ще ви призова да не се самодиагностицирате и самолекувате – това може да влоши състоянието ви независимо от оплакванията. За по-спокойното протичане на бременността ви можете да се възползвате от курсовете за бременни. Посещаването им ще ви помогне да се почувствате по-подготвени, по-уверени и контролиращи, както и да намерите нови приятели преживяващи същите или сходни на вашите емоции. Също така говорете с близките си за чувствата  и преживяванията си, мислете положително, поемете контрол над изборите си – четене, гледане на предавания, обградете се с позитивни личности и техните истории. Успех!

 

Снимки: Andy Newson, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар