Токофобия – страх от бременност

Терминът "токофобия" не е познат на много хора. С него се означава патологичният страх от бременност. Смята се, че токофобията е първична или вторична причина за намаляването на раждаемостта.

 

Токофобията може да се прояви преди жената да забременее за пръв път или дори да ѝ попречи да забременее. Ако не се лекува или диагностицира, страничните ефекти от могат да станат по-силни и вредни с течение на времето.

 

Индикатори на токофобията

 

Някои жени изпитват ужас от самото раждане и страхът може да надделее над положителните емоции от идването на бебчето им. Този страх може да навреди сериозно по време на всички етапи на бременността и затова трябва да бъде открит възможно най-бързо.

 

Ето и най-често срещаните симптоми на токофобията:

• постоянно мислене за силната болка, която се изпитва по време на раждането

• увеличаваща се депресия по време на бременността

• уверявате се, че цезаровото сечение по желание е възможна алтернатива

• мислите за смърт на майката по време на раждане, за мъртво раждане, спонтанен аборт или наличие на вродени дефекти като очакван резултат от раждането

• силно желание да имате дете, но постоянен страх от забременяване

 

токофобия, страх, раждане, притеснения, бременност

 

Токофобията засяга около 10% от бременните жени и обикновено се проявява или в юношеството или в началото на зрелостта. 7% от жените страдащи от токофобия искат да родят с  цезарово сечение в резултат от страха, дори ако то не е необходимо по медицински причини.

 

Цезарово сечение или вагинално раждане?

 

Когато жената иска да роди с цезарово сечение, лекарят трябва да потърси реалната причина за нейното желание. Веднъж установени, мотивите трябва да се обсъдят от двете страни – дали е необходима тази процедура и дали е най-добрата алтернатива за конкретния случай.

 

Четете още: Как да се справим със страхът от раждането?

 

Ако няма медицинска причина за цезарово сечение, майката трябва да бъде информирана за рисковете и ползите от процедурата, в сравнение с вагиналното раждане. След това е най-добре бременната жена да отдели време, за да говори с акушер-гинеколог или анестезиолог, да осмисли вариантите и да направи най-добрия избор за себе си. Ако към този момент тя все още не е избрала вагинално раждане, тогава може да се пристъпи към цезарово сечение.

 

токофобия, страх, раждане, притеснения, бременност

 

Причините за страха

 

Има много различни причини, които стоят зад страха от раждането, но тук са някои от най-често срещаните:

 

• Песимистични очаквания – страхът често може да се появи заради грешна представа за родилния процес. За да я промените, потърсете пълна информация за него. Потърсете и различни истории за раждането – предимно положителни, а не такива, които ще подсилят страховете ви.

 

• Постоянни притеснения – опитайте се да не мислите постоянно за раждането, в резултат на което да засилите притесненията си.

 

• Изнасилване и сексуално насилие.

 

• Стрес по време на бременност.

 

Четете още: Трябва ли да се страхуваме от раждането?

 

Как да се справите с токофобията?

 

Ето някои ефективни решения за тези, които наистина искат да се изправят срещу страховете си:

 

токофобия, страх, раждане, притеснения, бременност

 

• Посещавайте училища за бременни – това ще ви помогне да научите повече за раждането и да се почувствате по-уверени и подготвени.

 

• Мислете позитивно – подготовката на тялото и ума е много важна, но най-важното е да запазите вярата в себе си. Не забравяйте, че женското тяло е проектирано да се справя с раждането, така че вие можете да се справите с него.

 

• Потърсете подкрепа от близките си – вашите близки са хората, които могат да ви накарат да повярвате в себе си. Те ще ви предоставят подкрепата, от която се нуждаете в този момент.

 

• Консултирайте се с психолог – кажете на своя лекар за притесненията си и бъдете отворени за всякакви предложения как да се справите с проблема.

 

Снимки: Bête à Bon-Dieu, Dollen, chaosphoenx Foter.com

Добави коментар