Тичането ви прави щастливи

Всеки знае, че тичането е един от най-добрите начини за поддържане на форма. Това е невероятно лесен и забележително ефективен начин да запазите тялото си здраво. Разбира се, повечето спортисти знаят, че има и психологически и емоционални ползи от тичането:

 

По-здрав мозък

 

Кардио упражненията изпомпват обогатена с кислород кръв към мозъка. Когато се правят често, ефекта от този увеличен приток на кръв може да причини дългосрочни подобрения в умствените процеси. Въпреки че всички упражнения са полезни, резултатите от проучвания показват, че кардио упражненията имат най-голяма полза за мозъка.

 

Повече положителни емоции

 

Тичането подобрява настроението, защото повишава естественото производство на ендорфини в тялото. Ендорфините са един от начините на тялото да намали болката и стреса. Концентрацията им в мозъка се увеличава, когато тялото се подлага на интензивни упражнения.

 

Повишава самочувствието

 

Това не е научно обосновано, но независимо от това е важно. Когато тичате, вие влизате във форма, постигате нови цели и подобрявате самочувствието и увереността си като цяло. За много хора, тичането служи като сонова за по-успешен личен живот, защото им показва, че са способни на повече, отколкото си мислят.

 

тичане, спорт, здраве, увереност, щастие

 

По-добро настроение

 

Невротрансмитерите, като серотонина и допамина, са химични вещества, които влияят върху психичното здраве. Някои форми на депресия и тревожност, например, са причинени отчасти от дефицита на тези вещества. Тичането помага на тялото да синтезира по-голямо количество от тях, като по този начин подобрява настроението.

 

Четете още: Съвети за тичане на плажа 

 

По-силна памет

 

Някои проучвания показват, че редовните тренировки всъщност могат да предизвикат структурни промени в хипокампуса (дялът от мозъка, отговарящ за паметта). Тези промени могат да подобрят способността за учене, паметта и дори могат да намалят депресията, невродегенеративните заболявания и деменцията във възрастното население.

 

В действителност някои изледвания показват, че тичането и аеробните упражнения не само забавят дегенарацията на клетките, но освен това подпомагат образуването на нови нервни клетки и кръвоносни съдове.

 

Так че следващия път когато решите да излезете да потичате, се потупайте по рамото. Вие не просто ставате по-силни и здрави, но и подобрявате ума си.

 

Снимки: Feelart, marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар