хигиена, миене, тяло, зъби, коса

Типове лична хигиена

Едно от основните изисквания за добрата лична хигиена е да поддържате тялото си чисто. Миенето на зъбите поне 2 пъти дневно, редовното миене на ръцете и грижа за чистотата на тялото са от огромно значение. Достатъчното количество сън също допринася за добрата лична хигиена.

 

Тяло

 

Ежедневното взимане на душ или вана и използването на мек сапун или душ гел помагат за отмиването на мръсотията от тялото и бактериите, които могат да допринесат до неприятна миризма. Множество медицински състояния и заболявания могат да бъдат избегнати само с поддържането на чистотата на тялото.

 

Коса

 

Миенето на косата и масажирането на скалпа с шампоан помага за отмиването на мръсотията, мазнината и мъртвите кожни клетки. В зависимост от вашия тип коса, може да се наложи да миете косата си по-често или по-рядко. Използвайте и балсам за коса, за да я разресвате по-лесно след това.

 

хигиена, миене, тяло, зъби, коса

 

Ръце и крака

 

Миенето на ръцете с вода и сапун може да ви помогне да предотвратите разпространението на бактерии и вируси. Винаги измивайте ръцете си преди хранене или приготвяне на храната. Важно е да миете ръцете си и при кихане, кашляне или издухване на носа, за да не разпространявате вируси.

 

Четете още: Добрата хигиена е в основата на здравото тяло

 

Миенето на краката поне веднъж дневно е важно за поддържането на добра лична хигиена. Подсушавайте ги старателно, особено между пръстите – ако там се задържи влага, могат да се размножат бактерии.

 

Преобличане

 

Честото сменяне на бельото е изключително важно за личната ви хигиена. По чорапите и бельото ви се събират мъртви кожни клетки и пот. Обувайте чисти чорапи и сменяйте бельото си всеки ден, за да поддържате добра хигиена. Обличането на чисти дрехи всеки ден ще ви накара да се чувствате по-добре в кожата си.

 

хигиена, миене, тяло, зъби, коса

 

Орална хигиена

 

Добрата орална хигиена включва миене на зъбите 2 пъти дневно и използването на конец на зъби минимум веднъж. Поддържането на чистотата на зъбите и премахването на частиците храна предотвратява образуването на плака, която може да доведе до образуване на кариес и пародонтоза. Не забравяйте, че е добре да ходите редовно на профилактични прегледи и почистване на плаката, за да запазите здравето на зъбите и венците си.

 

Четете още: Интимна хигиена за мъже

 

Сън

 

Лошите навици за сън са широко разпространени в наши дни. Създаването на рутина за лягане и събуждане, може да подобри хигиената на съня. Въздържайте се от желанието да дремвате и избягвайте алкохола и кофеина 4 часа преди лягане, за да имате добър и здравословен сън.

Добави коментар