Тийнейджъри и тютюнопушене – какво могат да направят родителите?

Тютюнопушенето е лош навик. Увеличава риска от рак на белия дроб и депресия и води до пристрастяване. Това са добре известни факти. Защо тогава тийнейджърите започват да пушат?

 

Защо смятат, че зависимостта е толкова страхотна, че се крият зад гърба ни, само за да изпушат една цигара? Тук не говорим само за тийнейджъри, които тестват всяка възможна граница, но и за такива, които обикновено избягват подобно поведение. Какво се случва?

 

Родителите често се чудят за това. Изглежда, че каквото и да правят, тийнейджърите гледат на пушенето като на нещо положително. Сякаш си мислят: „Хей, вижте ме! Аз мога да пуша, значи съм по-възрастен.” Защо мислят по този начин и как можем да го спрем?

 

Ето 3 причини тийнейджърите да посягат към цигарите и какво можете да направите по въпроса:

 

1. На първо място, ако пушите – спрете!

 

Четете още: Психиката на подрастващите

 

„Прави каквото ти казвам, а не каквото правя” никога не върши работа.

 

2. Натиск от приятели

 

Приемането от връстниците е мощен мотивиращ фактор. За да се спряавите с проблема се запознайте с приятелите на вашия тийнейджър. Запознайте се и с родителите им. Вземете приятелите на семейно пътуване или ги поканете в дома си. Колкото повече ви приемат, толкова по-лесно ще говорят с вас за това какво се случва с тях.

 

Да, ще се наложи да стиснете зъби повече от веднъж, но помага. Също така, това помага на вашия тийнейджър да избегне натиска от връстниците си. Не забравяйте, че вие все още сте неговата подкрепа.

 

Четете още: Какво означава проблемен тийнейджър?

 

3. Рекламите

 

Те са навсякъде! Обяснете на децата си, че в къщата не може да има цигари. Изхвърлете ги в момента, в който ги видите. Говоренето не е достатъчно – направо ги изхвърлете. Ако вашият тийнейджър се разгневи, оставете го да се успокои. Ако това се случи отново – постъпете по същия начин. Той ще разбере посланието.

 

Обяснете на тийнейджъра си, че не може да понасяте миризмата на цигарен дим. Кажете му, че мирише на цигари и че ако усетите тази миризма отново, ще откажете да перете дрехите му.

 

Предложете му никотинова лепенка. Не дъвка – тя е ужасна на вкус.

Добави коментар