Тийнейджъри и пубертет

Какво е пубертет?

 

Пубертетът е период от живота на човек, през който настъпва полова зрялост и репродуктивните органи започват да функционират. Тогава се проявяват и вторичните полови белези – растеж на гърдите, окосмяване по половите органи и първата менструация при момичетата и лицевото окосмяване, окосмяване по половите органи и промяна в тембъра на гласа при момчетата.

 

Как пубертета на детето засяга родителите?

 

Една или две години преди да достигне пубертета, детето се променя и физически и емоционално. Растежът на височина се увеличава внезапно, преди да се забави и спре на около 18 годишна възраст. Ускореният растеж се проявява по-рано при момичетата, отколкото при момчетата.

 

По време на пубертета е вероятно да се промени и отношението на детето към неговите родители. Често децата мислят родителите си за безнадеждни, досадни, старомодни. От своя страна родителите намират децата си за враждебни и нахални.

 

По време на пубертета тези отношения продължават да се развиват и сблъсъците между тийнейджъри и родители могат да продължат. Това е напълно естествено и неизбежно. В действителност, родителите трябва да се притеснят, ако няма такива, защото това може да е признак, че детето крие проблемите си.

 

Ако тийнейджърите подтискат емоционалните си проблеми, те в крайна сметка може да имат проблеми с установяването на нормални взаимоотношения с други хора.

 

Четете още: 5 знака, че вашият тийнейджър се нуждае от психологическа помощ 

 

Как тийнейджърите виждат себе си през пубертета?

 

В пубертета, повечето деца се чувстват некомфортно със себе си. Те може да не харесват начина, по който изглеждат, да са срамежливи и несигурни.

 

Гласовете на момчетата мутират. Освен това и при момчетата и при момичетата акнето (пъпките) правят ситуацията още по-лоша.

 

Малко тийнейджъри се консултират със специалист за проблемите си и молбата от родителите рядко помага. Въпреки това има отлични методи на лечение, които са достъпни, затова е хубаво тийнейджърите да потърсят съвет от личния си лекар.

 

По време на пубертета децата се развиват в полово зрели възрастни. Тялото им се променя физически. При момчетата и при момичетата започват да растат косми под мишниците и в областта на половите органи. При момичетата започват да растат гърдите, а при момчетата се увеличава окосмяването по лицата.

 

Четете още: 10 проблема, с които се сблъскват подрастващите

 

По време на пубертета тийнейджърите искат да бъдат като всички останали на тяхната възраст. Така, че момичетата могат да бъдат нещастни, ако имат своя първи период преди останалите момичета от класа или ако при тях първи или последни се развият гърдите.

 

Пубертетът – дете или възрастен?

 

Пубертетът е време на объркване, защото детето се люшка между чувството, че все още е дете и превръщането му във възрастен.

 

Приятелството с деца на същата възраст може да укрепи самочувствието на един тийнейджър. А несигурността може да ги подтикне към това да имитират връстниците си.

 

Пубертетът е период от живота, когато детето започва да се чувства свободно. Но подкрепата и защитата от страна на родителите, все още е от първостепенно значение. Родителите са не само предпазна мрежа, но също така и платформа, от която детето може да скочи и да се запознае с целия свят.

Добави коментар