Тийнейджъри и наркотици – как да ги разубедим?

„Слушаш ли ме?” – понякога изглежда така, сякаш половината неща, които родителите казват на децата си тийнейджъри минават през съзнанието им, както камък преминава през водата в езерото. Kогато заговорите за наркотиците oбаче, изведнъж „публиката” ви започва да ви слуша с голямо внимание.

 

Думите ви имат голяма тежест. Колкото по-често говорите за негативното влияние на наркотиците, толкова по-трудно детето ви ще започне да ги употребява. Два пъти по-вероятно е за момчетата и момичетата, чийто родители са игнорирали този проблем да започнат да употребяват наркотици, отколкото за децата, които са научили много за тях у дома. Затова повече родители трябва да започнат да говорят открито и редовно с децата си на тази тема. Ето няколко идеи какво можете да кажете:

 

тийнейджър, наркотици, употреба, дете

 

Не оставяйте никакво съмнение за вашата позиция по темата

 

„Не трябва да използваш какъвто и да е вид наркотик, включително алкохол и тютюн, при никакво условие.” След което обяснявате защо:

„Защото наркотиците са опасни. Ние те обичаме и не искаме да си навредиш.”

„Защото наркотиците са незаконни. Обичаме те и не искаме да си навлечеш неприятности.”

 

Четете още: Помогнете на детето си да остане в безопасност

 

Когато поставяте граници, посочете ясно и наказанията за тяхното нарушаване

 

Обяснете на тийнейджърите си какви наказания ще им наложите и по какъв начин ще ги изпълните.

 

Не се колебайте да предизвиквате вина

 

Напомнете на тийнейджъра си, че ще сте изключително разочаровани, ако ви игнорира по тази тема. Проучвания показват, че когато дете се колебае дали да си позволи да направи нещо, ключово съображение е: „Какво ще си помислят моите родители?”.

 

тийнейджър, наркотици, употреба, дете

 

Когато обсъждате въпроса за наркотиците, подчертайте последиците от употребата им

 

Родителите трябва да са наясно на какъв етап от съзряването са децата им. По-младите тийнейджъри мислят основно за днешния и утрешния ден. Едва на по-късен етап от съзряването си започват да осъзнават как действията им могат да повлияят върху бъдещия им живот. Освен това все още си мислят, че са невидими. Затова предупреждението, че е 10 пъти по-вероятно пушачите да развият рак на белите дробове отколкото непушачите, вероятно ще постигне съвсем мъничко повече от повдигане на рамене при 13 годишните. Или дори при 20 годишните.

 

Вместо това наблегнете на фактите, че пушенето на цигари причинява лош дъх, дрезгав глас и суха кашлица, оцветява зъбите в жълто, повлиява физическите (спортните) способности и най-важното – отблъсква другите.

 

Четете още: Какво да правя, ако моят тийнейджър ме лъже?

 

Напомнете на своя тийнейджър, че пушенето, пиенето и употребата на наркотици са не само вредни, но и скъпи

 

Младежите, които пушат по кутия на ден, харчат стотици левове годишно за цигари. Със сигурност сина ви или дъщеря ви може да намери по-добър начин да изхарчи тези пари – независимо дали си купува дрехи и аксесоари или спестява за кола, или университет.

 

тийнейджър, наркотици, употреба, дете

 

Използвайте вроденото желание за независимост на юношите, оценявайки и хвалейки неговата решителност да избегне употребата на наркотици

 

„Възхищавам се на начина, по който държиш на принципите си и отказваш да употребяваш наркотици. Изисва се кураж да не се влияеш от чуждото мение, затова се гордея с теб.”

 

Обяснете на детето си, че веднъж започне ли да употребява наркотици, може да не е способно да спре

 

Пристрастреността остава неразбрана и при употребяващите наркотици, и при хората, които се грижат за тях. Младеж, който е пристрастен, си казва, както и на всички останали, че може да спре когато пожелае.

 

Четете още: Тъгата при тийнейджърите

 

Но при продължителна употреба, наркотичните вещества причиняват промени във връзките в мозъка. Ако това се случи е необходима професионална помощ и лечение. Дори и след лечението много пушачи, алкохолици и хора, употребяващи наркотици могат да се завърнат към вредния си навик.

 

Снимки: @ifatma, JLM Photography, John Brawley Foter.com

Добави коментар