Тийнейджърите и съня: Защо тийнейджърите са толкова уморени?

Циклите на сън при тийнейджърите може да изглеждат като от друга планета, особено за възрастните. Разбирането им може да е сериозно предизвикателство. Стоенето до късно и омразата към ранното ставане могат да се приемат като синоним за думата „тийнейджър“. Ако вашето дете не е изключение, разберете какво се крие зад това му поведение.

 

Ето какво можете да направите, за да осигурите по-добър сън за вашия юноша:

 

Вътрешният часовник на тийнейджъра

 

Всеки човек има вътрешен часовник, който влияе на температурата на тялото, цикъла на съня, апетита и хормоналните промени. Биологичните и психологически процеси, които следват от цикъла на този 24 часов вътрешен часовник, се наричат циркадни ритми. Пубертетът променя вътрешния часовник на тийнейджъра, като забавя момента, в който той става сънлив или когато се събужда.

 

Недостиг на сън

 

Повечето тийнейджъри се нуждаят от около 9 ч. (а понякога и повече) сън на денонощие, за да са максимално пълноценни и концентрирани през деня. Много тийнейджъри обаче не спят по толкова поради различни фактори – ранно ставане за училище, домашна работа, извънкласни занимания, натиск от страна на приятелите, използване на компютър и телефон.

 

Четете още: Мокри сънищa при тийнейджърите

 

Липсата на сън може да не изглежда като нещо толкова важно, но понякога може да доведе до сериозни последици. За уморения тийнейджър е трудно да се концентрира, да учи или дори да остане буден в час. Освен това, може да се появят промени в настроението, поведенчески проблеми, а на по-голяма възраст – сънливост по време на шофиране, което може да има дори смъртоносни последици.

 

Какво можете да направите?

 

Ако вашият тийнейджър не си доспива, има някои неща, които могат да помогнат:

 

Придържайте се към график

Окуражавайте своя тийнейджър да се придържа към график, без значение дали е делничен ден или уикенд. Разликата в различните дни трябва да е максимум 2 часа. Ограничете до колкото е необходимо социалните дейности късно вечер.

 

Окуражавайте кратките дремки

Ако тийнейджърът ви е сънлив през деня, може да спи по 30 мин. като се прибере от училище. Но бъдете внимателни, защото прекаляването със съня през деня, може да направи заспиването вечер по-трудно.

 

Четете още: Как да се справите с тийнейджър социопат?

 

Спрете кофеина

Кофеинът може да накара тийнейджърът ви да остане буден до доста по-късно през нощта. Прекалено голямото количество кофеин може да повлияе на добрия нощен сън.

 

Осигурете му спокойствие

Насърчете тийнейджъра си да си вземе топъл душ преди сън, да почете книга или да направи някаква друга релаксираща дейност.

 

Изключвайте техниката навреме

Спирайте компютъра, телевизора и минимализирайте използването на електроника в часовете за лягане.

 

Регулирайте светлината

Ако тийнейджърът ви използва телефон или таблет непосредствено преди лягане, кажете му да намали яркостта на екрана. По време на сън устройството трябва да е на минимум 36 см разстояние, за да се намали риска от прекъсване на съня. Сутрин излагайте тийнейджъра си на ярка слънчева светлина – това ще му даде ясен сигнал кога трябва да става от сън.

 

Препоръчително е да не прибягвате до хапчета за сън. Промените в начина на живот обикновено влияят положително и подобряват ефективността на съня.

 

Има ли още нещо?

 

В някои случаи, сънят през деня може да е сигнал за проблеми, като:

 

Странични ефекти от медикаменти

Много лекарства, включително такива срещу настинка или алергия, могат да доведат до проблеми със съня и заспиването.

 

Безсъние или дисбаланс на биологичния часовник

Ако тийнейджърът ви има проблем със заспиването или се събужда много често, вероятно се бори със сънливостта през деня.

 

Четете още: Тийнейджърите и наркотиците – част 1

 

Депресия

Недостига или излишъка на сън могат да бъдат предупредителни знаци за депресия.

 

Обструктивна сънна апнея

Когато мускулите на гърлото се отпускат по време на сън, те спират въздуха и той не може да преминава спокойно през носа и трахеята. Това определено може да наруши добрия сън. Характерно е силно хъркане или периодични паузи в дишането, често последвани от пръхтене и още хъркане.

 

Синдром на неспокойните крака

Това състояние причинява неприятно усещане в краката и непреодолимо желание за помръдването им най-често малко след лягане. Дискомфортът и движението могат лесно да прекъснат съня.

 

Нарколепсия

Внезапно заспиване през деня, обикновено за кратки периоди от време, може да е симптом за нарколепсия. Нарколептичните епизоди могат да се случат по всяко време, включително в средата на разговор. Възможни са също и внезапни пристъпи на мускулна слабост в отговор на емоции, като смях, гняв, изненада.

 

Ако се притеснявате за сънливостта на вашия тийнейджър през деня или като цяло за неговите навици във връзка със съня, можете да се консултирате с лекар. Ако вашият тийнейджър е в депресия или има нарушен сън, правилното лечение много често включва добър и пълноценен сън вечерта.

Добави коментар