Тийнейджърите и наркотиците – част 2

Продължава от: Тийнейджърите и наркотиците – част 1

 

Други превантивни стратегии

 

Обмислете различни стратегии, чрез които да предпазите тийнейджъра си от употреба на наркотици:

 

• Обръщайте внимание на начина, по който вашето дете се облича. Разберете от кои дейности, контролирани от възрастен (спорт, рисуване, свирене на инструмент), се интересува то и го насърчете да се включи.

 

• Въведете правила и определете последствията от неспазването им. Правилата могат да бъдат от типа на това да не се вози с шофьор, който е под влиянието на алкохол и наркотици или да си тръгва от парти, на което хората употребяват наркотици. Ако наруши някое от правилата – трябва да получи определеното наказание.

 

тийнейджъри, дете, наркотици, употреба

 

• Запознайте се с приятелите на детето си. Ако те употребяват наркотици, детето ви може да се почувства притиснато да прави същото.

 

• Обръщайте внимание на лекарствата. Следете дали имате лекарства, които могат да доведат до зависимост.

 

Четете още: Новата зависимост – смартфонът

 

• Подкрепяйте детето си. Награждавайте го, когато се справя добре. Силната връзка между вас може да спре детето ви от употребата на наркотици.

 

• Бъдете пример за детето си. Не използвайте наркотици – тийнейджърите забелязват, когато има разлика между това, което казвате и това, какво правите.

 

Знаци, показващи че тийнейджърът ви може да употребява наркотици

 

тийнейджъри, дете, наркотици, употреба

 

Следете за:

• внезапна или крайна промяна в приятелите, начина на хранене, съня, външния вид, координация или успеха в училище

• безотговорното поведение, лоша преценка и общата липса на интерес

• нарушаване на правилата или  отдръпване от семейството

• наличие на опаковки от лекарства, въпреки че не е бил болен или различни предмети за прием на наркотици

 

Какво трябва да направите, ако смятате, че детето ви злоупотребява с наркотици?

 

Ако подозирате, че детето ви употребява наркотици:

 

Четете още: 6 начина да се справите с грубото отношение на тийнейджъра

 

• Говорете с него – никога не е твърде рано да се намесите. Взимането на наркотици от време на време може да прерасне в зависимост и да доведе до инциденти – здравословни проблеми и проблеми с полицията.

 

• Насърчавайте честността – говорете с детето си спокойно и му обяснете, че се притеснявате за него. Споделете различни подробности (неща, които сте открили в стаята му, например), с които да подкрепите подозренията си. При това положение ще му е трудно да отрече какво се случва. Проверявайте всички твърдения, които то изказва.

 

тийнейджъри, дете, наркотици, употреба

 

• Фокусирайте се върху поведението – не върху човека. Подчертайте, че употребата на наркотици е опасна, но това не означава, вашия тийнейджър е лош човек.

 

Ако вашият тийнейджър признае че злоупотребява с наркотици, му покажете, че сте разочаровани и приложете последиците (наказанията), които сте определили. В последствие започнете да прекарвате повече време с детето си и следете от близо как се облича и какво прави. Проверявайте го редовно и го питайте къде отива и кога ще се прибере. Свържете се с родителите на приятелите му.

 

Четете още: Какво означава проблемен тийнейджър?

 

Ако смятате, че детето ви употребява значително количество наркотици или има зависимост се консултирайте с лекар и потърсете помощ.

 

Никога не е късно да започнете да говорите с детето си за наркотиците. Разговорите, които провеждате днес могат да му помогнат да прави правилните избори утре.

 

Снимки: Lil Larkie, ClearFrost, roseannadana: Thank you for 3 million views,  Foter.com

Добави коментар