Тийнейджърите и наркотиците – част 1

Тийнейджърите, които експериментират с наркотици, поставят живота и здравето си в риск. Затова е необходимо да говорите с детето си за последствията от употребата на наркотици и за това колко е важно да живеят по здравословен начин.

 

Защо тийнейджърите употребяват наркотици?

 

Множество различни фактори могат да накарат тийнейджърите да употребяват наркотици – от изпитването на несигурност, до желанието за приемане от определена група хора. Те не могат да осъзнаят, че могат да се наранят, заради което не обмислят какви могат да са последствията от действията им. Това ги подтиква да поемат рискове, като употребата на наркотици.

 

тийнейджъри, употреба, наркотици, дете, риск, лекарства

 

Най-честите рискови фактори включват:

• близки роднини, които злоупотребяват с лекарства или наркотици

• психическо разстройство като депресия, безпокойство, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

• импулсивно поведение

• наличието на травматични събития в миналото, като катастрофа или преживяно насилие

• ниско самочувствие или отхвърляне

 

Четете още: Говорете с вашия тийнейджър за наркотиците

 

Последствия от употребата на наркотици при тийнейджърите

 

Възможните негативните последствия от употребата на наркотици включват:

 

• Опасно шофиране – влиянието на някои лекарства, както и наркотици, може да понижи способностите и да забави реакциите на шофьора Това ще постави както него, така и останалите пътници в опасност.

 

• Ранна сексуална активност – употребата на наркотици се свързва с лоша преценка, която може да доведе до непланирано ранно започване на полов живот (когато тийнейджърите психически не са готови за това) и секс без предпазни средства.

 

тийнейджъри, употреба, наркотици, дете, риск, лекарства

 

Четете още: Тийнейджърска бременност

 

• Зависимост към наркотици – при тийнейджърите, които използват наркотици, рискът от зависимост в по-късен етап от живота е повишен.

 

• Проблеми с концентрацията – употребата на наркотици от типа на марихуана може да повлияе на паметта на тийнейджърите и на способността им да учат.

 

• Сериозни здравословни проблеми – екстази може да доведе до чернодробна и сърдечна недостатъчност. Високите дози или продължителната употреба на метамфетамин могат да предизвикат психоза. Редовната употреба на инхаланти може да навреди на сърцето, белите дробове, черния дроб и бъбреците. Злоупотребата с лекарства може да доведе до респираторен дистрес синдром и гърчове.

 

Как да говорите за наркотиците с детето си?

 

Изберете подходящ момент, когато ще е малко вероятно да ви прекъснат. Оставете телефоните настрана. Ако се притеснявате, споделете го с детето.

 

За да проведете нормален разговор за наркотиците, можете да направите следното:

 

тийнейджъри, употреба, наркотици, дете, риск, лекарства

 

• Попитайте детето си за неговата гледна точка. Избягвайте изнасянето на лекция – просто го изслушайте и му задавайте въпроси. Уверете го, че може да бъде честно с вас. Следете езика на тялото, за да прецените как се чувства то.

 

• Обсъдете причините, поради които не трябва да употребява наркотици. Не го плашете с истории. Акцентирайте върху това как наркотиците могат да повлияят на нещата, които са важни за вашия тийнейджър, като спорт, определено хоби, шофиране, здраве и външен вид.

 

Четете още: Как вреди марихуаната върху мозъка на тийнейджъра?

 

• Помислете за медиите – някои телевизионни програми, филми, сайтове или песни възвеличават или изкарват употребата на наркотици като нещо нормално и дори престижно. Поговорете и за тези неща.

 

• Обсъдете различни варианти, чрез които детето ви може да устои на натиска на връстниците си. Нахвърляйте различни идеи за това как може да отклони предложения за употребата на наркотици.

 

тийнейджъри, употреба, наркотици, дете, риск, лекарства

 

• Бъдете готови да обсъдите дали и кога вие самите сте използвали наркотици. Помислете как ще отговорите, ако детето ви попита – ако не сте използвали наркотици, обяснете му защо. Ако сте използвали наркотици – споделете личния си опит и изводите, които сте си направили от това.

 

Продължава от: Тийнейджърите и наркотиците – част 2

 

Снимки: Lil Larkie, Tammy McGary, Rose Morelli Foter.com

Добави коментар