кафе, кофеин, енергийни напитки, тийнейджър

Тийнейджърите и кофеина

Кофеинът се е превърнал в неразделна част от ежедневието ни. Вероятно дори в момента, допивате чаша кафе. Тийнейджърите, имитирайки възрастните, също започват да пият кафе сравнително рано. Ето и какво трябва да знаете по темата.

 

Кога трябва да се притеснявате?

 

Сънят и сънливостта са проблем за много тийнейджъри. За да останат будни и свежи, много от тях започват да пият кафе и други кофеинови напитки. Ако детето ви се налага да остане до късно вечерта, за да се подготви за теста на следващия ден, е доста вероятно да изпие чаша кафе, за да остане будно. Тийнейджърите под сериозно напрежение в училище, опитващи се да балансират времето си така, че да им стигне за всичко, смятат че кафето им помага да се справят по-лесно с дългия и натоварен ден.

 

Кога обаче родителите трябва да се притесняват за детето си и по-специално, за това, че приема твърде много кофеин. Като цяло, като всяка друга храна или напитка, кафето трябва да се приема умерено. Кофеинът може да има странични и нежелани ефекти, ако се прекали с него.

 

кафе, кофеин, енергийни напитки, тийнейджър

 

От друга страна, прекаляването с кофеина, може да заеме мястото на по-здравословните храни и напитки, от които детето ви се нуждае, за да расте здраво. Препоръчително за тийнейджърите е да пият не повече от 100 мг кофеин дневно. Една стандартна чаша за кафе съдържа около 115 мг кофеин, за това е лесно тийнейджърът ви да прекали с приема на кофеин.

 

Прекаления прием на кафе и кофеин може да доведе до:

 

сърцебиене

чувство за нервност

загуба на калции

кафето е диуретик

заема мястото на други храни и напитки, които са много по-здравословни, например вода или чай

главоболие

проблеми със съня и неспокоен нощен сън

проблеми с концентрацията

 

Четете още: Съвети за храненето при тийнейджърите – част 1

 

Ако виждате, че вашият тийнейджър приема твърде много кофеин и има някой от изброените странични ефекти регулярно, трябва да обсъдите с него този проблем.

 

кофеин, енергийни напитки, тийнейджър

 

Има ли здравословни предимства приема на кофеин?

 

Приемът на кофеин има своите предимства, но само когато е в умерени дози. Тийнейджъри, които приемат малки количества кафе или чай, са по-концентрирани и жизнени. Въпреки това, трябва да се има предвид, че някои кофеинови напитки, като Кока Кола, например, съдържат големи дози захар и изкуствени подсладители, които е добре да се избягват.

 

Приемът на кофеин е най-добре да става чрез по-здравословни напитки, като вареното кафе и чайовете. Има доста изследвания, разглеждащи предимствата и недостатъците на кофеина, но почти всички от тях, са направени за възрастни хора. Тийнейджърите са все още подрастващи и телата им не са напълно развити.

 

В заключение, малките количества кофеин, няма да навредят на тийнейджъра ви, но могат наистина да му помогнат да се концентрира по-добре и да има повече енергия. Разбира се, трябва да внимавате, тъй като тийнейджърите имат склонност да прекаляват с нещата. А вашата роля на родител, включва грижите за доброто здраве на детето.

 

Четете още: Тийнейджърите и съня – защо тийнейджърите са толкова уморени?

 

Енергийни напитки

 

За разлика от кафето, което би могло да доведе до не толкова сериозни проблеми, енергийните напитки определено могат да бъдат доста опасни. Количеството кофеин в енергийните напитки би трябвало да се регулира от дадена институция, но в различните напитки то варира от много малки, до огромни количества.

 

кафе, кофеин, енергийни напитки, тийнейджър

 

За жалост, има дори регистрирани смъртни случаи на тийнейджъри, прекалили много с енергийните напитки. Освен това, енергийните напитки, могат да съдържат и други, нерегулирани добавки.

 

В наши дни се смята, че 1/3 от тийнейджърите пият енергийни напитки. Много е важно да обсъдите това с детето си, тъй като те могат да са наистина опасни.

Добави коментар