Течащи гърди – как да се справим с проблема?

Готови ли сте за конкурс „Мис Мокра Фланелка“? Ако сте току що родила майка – то най-вероятно отговорът е „да“. Течащите гърди са нормално явление седмици след раждането, защото тялото ви все още се опитва да „хване цаката“ на производството на кърма.

 

Въпреки че е некомфортно и смущаващо, течащите гърди са както обичайно, така и нормално явление, което може да продължи седмици (а понякога и с месеци) след раждането. Причината за него – това е начина на тялото ви да усъвършенства изкуството на производството на кърма по определен график.

 

Докато гърдите ви не започнат да го правят правилно (което означава да отпускат мляко само когато бебето е на гърдите, а не през цялото време), бъдете психически подготвени за изтичане на кърма без предупреждение по всяко време и навсякъде.

 

Какво предизвиква изтичането на кърма от гърдите?

 

Четете оше: Подготовка за кърмене

 

Освен физически, изтичането на кърма може да се отключи емоционално. Може да се получи когато говорите и дори когато си мислите за бебето си (дори то да е в друга стая или в друг град). Понякога бебешкият плач (дори да не е вашето бебе) или дори гледането на снимки на бебето ви предизвиква „отварянето на кранчетата“. А може да се случи и просто, защото закъснявате с графика на храненето.

 

Топлият душ също може да предизвика отделянето на кърма. Както и спането. Понякога се случва отделянето на кърма от едната гърда, докато кърмите бебето с другата (няма нужда да се обаждате на водопроводчик), а понякога – безпричинно.

 

Какво можете да направите за течащите гърди?

 

Запасете се с подплънки за кърмачки (тампони за гърди). Добре, можем да се съгласим, че не са секси, но са най-добрите приятели на кърмещата майка. Те абсорбират изтичащото мляко и запазват дрехите чисти и сухи.

 

Четете още: Отговори на някои ежедневни въпроси за кърменето

 

Сменяйте ги често – особено, когато са се напоили, за да избегнете раздразнение. Изберете подплънки за еднократна употреба или памучни – за многократна. Носете ги и през деня и през нощта.

 

Не си взимайте подплънки, които имат пластмасов или непропусклив слой – те ще задържат влагата и ще доведат до раздразнение на зърната.

 

Подберете подходящи дрехи – приберете копринените дрешки и изберете такива в по-тъмни цветове (по възможност с камуфлажни петна от кърма по тях) докато изтичанията спрат.

 

Четете още: Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?

 

Не мислете, че ако използвате помпа за кърма ще предотвратите проблема. Само ще предизвикате производството на още повече кърма по този начин.

 

Прекъснете изтичането, като натиснете зърната или притиснете гърдите си силно с ръце. Но избягвайте да го правите, докато производството на кърма не е регулирано спрямо графика на хранене. Ако се опитате да го правите в първите дни на кърмене, можете да намалите количеството кърма, което произвеждате или да предизвикате запушване на млечно каналче – нещо, което абсолютно не искате да ви се случи.

Добави коментар