Техники за самоконтрол при тийнейджърите

Показването на сдържаност когато са изправени пред нови преживявания и усещания, за тийнейджърите е предизвикателство. Това, до голяма степен, се дължи на обичайните за тази възраст хормонални колебания. Гневът често води до изблици на насилие.

 

Други примери за загуба на самоконтрол включват преяждане, употреба на наркотици, алкохол и сексуална активност. Способността на тийнейджърите да упражняват самоконтрол в трудни ситуации ще им помогне да избегнат саморазрушителното поведение и други неприятности.

 

Идентифицирайте провокаторите и знаците

 

Нещо привидно дребно, като определен тон на гласа или чувство на неуважение, може да предизвика отрицателните емоции. Преди тийнейджърът да изгуби контрол, той може да демонстрира някои физически предупредителни знаци, че това ще се случи.

 

Физическите реакции към провокаторите могат да включват свиване на прътите в юмрук, стискане на зъбите и изпотяване на дланите. Тийнейджърите и техните родители трябва да се научат да разпознават признаците за предстояща загуба на самоконтрол, за да обезвредят потенциално опасни ситуации, преди те да ескалират.

 

Когнитивно преструктуриране

 

Когнитивното преструктуриране означава промяна на начина, по който мислим. Гневният тийнейджър може да има склонност към преувеличаване в мислите си и драматизиране на привидно дребни проблеми. Гневът може в действителност да влоши положението.

 

Но заменяйки негативните мисли с по-рационални такива, тийнейджърите могат да запазят самоконтрол. Като например, вместо да използват думи като „ужасно“ или „ужасен“, за да опишат дадена ситуация, по-добре е да си кажат, че това е разочароващо, но не е края на света.

 

Четете още: Как да се справите с тийнейджър, който заплашва да се изнесе?

 

Уважение към себе си и към другите (Асертивно поведение)

 

Изучавайки и прилагайки асертивно поведение, а не агресивно, можете да помогнете на тийнейджъра да постигне положителни резултати, когато се сблъсква със ситуации, водещи до загуба на самоконтрол. Асертивното поведение включва отстояване на личните права и изразяване на себе си, по начин, който не нарушава правата на друг човек.

 

Увереният тийнейджър използва „Аз“ за изявления, поема отговорност за собствените си чувства и избягва да преувеличава с думи като „никога“ и „винаги“.

 

Бойни изкуства

 

Обучението по бойни изкуства осигурява класически модел за създаване на самочувствие, самодисциплина и самоконтрол при тийнейджърите. Източните бойни изкуства се основават на уважение, традиция и психическа сила. Вашият тийнейджър се нуждае от физически самоконтрол, за да защити себе си и другите, които имат нужда, а на практика и психически, за да общува с лекота с хората от своето ежедневие.

 

Четете още: Добрите обноски при тийнейджърите

 

Дълбоко дишане

 

Инструменти за релаксация, като дълбоко дишане и визуализация може да успокоят гневните чувства. Тийнейджърът може да се научи да диша дълбоко от диафрагмата, а не от гърдите. В момент на спокойствие научете детето си да визуализира негативните емоции излизащи от тялото му всеки път като издиша или да си представя хубави спомени от миналото.

 

Насърчете го да практикувате дълбоко дишане заедно. Йогата също може да е полезна. С практиката, дълбокото дишане ще успокои тийнейджъра преди ситуацията да ескалира.

Добави коментар