Техники за релаксация преди раждането

Ако сте избрали да родите по естествен начин, е доста вероятно да ви е страх и да се притеснявате. Като цяло може да нямате представа какво да очаквате, особено ако това ви е първо раждане. Съществуват обаче, техники за релаксация по време на раждане, благодарение на които то може да мине по-леко и вие да сте по-спокойни.

 

Ефективното използване на тези техники започва с познаването на два ключови фактора – модели на дишане и телесно напрежение. Това може да ви изглежда простичка задача, но е изненадващо трудно за много жени да успеят да контролират тези две точки. Всяка от техниките за релаксация по време на раждането ще бъде ефективна тогава, когато предварително сте си създали навици и сте я практикували.

 

Започнете с това да си намерите успокояващо и комфортно местенце, на което да легнете или седнете. Направете си график и отделяйте всеки ден време за практикуването на техниките за релаксация, например рано сутрин или преди лягане. Ако спазвате стриктно графика си всеки ден, 10-15 мин са достатъчни.

 

Ако вече имате един малчуган у дома, следобедната му дрямка е идеално време за вас да практикувате техниките за релаксация. Като алтернатива винаги можете да използвате любимото му детско филмче или някоя играчка.

 

След като сте избрали вашето място и сте застанали в най-удобната за вас поза, започнете бавно да затваряте клепачи и да изчиствате ума си. Концентрирайте вниманието си върху дишането. Обърнете внимание на ритмичността на дишането и изпълването на диафрагмата с въздух. Опитайте да регулирате дишането си сякаш спите. Нека всеки дъх е бавен и стабилен. Вдишайте, пребройте до 4 и издишайте, докато броите до 8. Издишването трябва да продължава 2 пъти повече от вдишването.

 

Четете още: Как да се справите със страха от раждането?

 

Свикнете с това да следите и наблюдавате дишането си. Отделяйте време всеки ден за съсредоточаване върху него, независимо дали на път за работа, или вечер преди лягане.

 

След като усвоите ритмичното дишане, трябва да промените фокуса си и да насочите вниманието към отпускане на всяка част от тялото. Започнете с главата и вървете надолу към пръстите на краката. Насочвайте вниманието си постепенно и на малки порции – от главата към челото, след това клепачите, челюстта и т.н. Тази техника е най-ефективна, когато слушате и запис, докато я практикувате.

 

Практикувайки техниките за релаксация всеки ден, вие ще се научите да откривате в коя час на тялото ви се събира напрежение. Например може да установите, че трупате напрежение в челюстта си или зад очите. В някои случаи, стресът или безпокойството са виновни.

 

Четете още: Какво да правите, ако започнете да раждате по-рано?

 

За да реализирате успешно техниките за релаксация по време на раждане, първо трябва да се отървете от всякакви фобии, свързани с раждането по естествен начин. В крайна сметка, раждането е вродена способност на женския организъм.

 

Не забравяйте, че колкото и добре да се справяте, докато се упражнявате, има вероятност, когато моментът настъпи, очакванията ви да не са съвсем задоволени и да не сте толкова спокойна, колкото ви се иска. Овладяването на техника за релаксация изисква много практика и повторения. Ако изпълнявате стриктно посочените указания, определено ще сте по-безстрашни по време на раждането и ще се чувствате по-готови и спокойни.

Добави коментар