Тежък и продължителен менструален цикъл

Прекомерно тежкия и продължителен менструален цикъл се нарича менорагия. Пропиването на дамските превръзки и тампони на всеки час, както и менструация по-дълга от 7 дни се считат за форми на менорагия.

 

Като повечето менструални нарушения, тежкият и продължителен цикъл обикновено се дължи на хормонален дисбаланс, което е често срещано явление при подрастващи момичета и жени, които навлизат в менопауза. Обилното кървене като цяло е малко повече от неудобство, то може да доведе до анемия и прекомерна загуба на кръв.

 

менструация, нередовна, тежък период

 

Понякога тежките периоди може да са в резултат на сериозен здравословен проблем. Ако кървенето е толкова, че да напои един тампон или превръзка за по-малко от час и съсиреците са преминали, трябва да се направи медицински преглед за потенциално заболяване – фиброми или ендометриален рак.

 

Четете още: Болезнена менструация

 

Обилното кървене е сигнал за бременна жена (която преди това не е имала такива периоди) за извънматочна бременност или спонтанен аборт. Всички тези състояния изискват медицинска намеса и по-специално извънматочната бременност, защото тук става въпрос за животозастрашаващ проблем.

 

Други състояния, които могат да бъдат в основата на менорагията, включват вагинални ендометриални полипи, хипотиреоидизъм , тазови възпалителни нарушения, аденомиоза.

 

менструация, нередовна, тежък период

 

Жени с бъбречна недостатъчност, които са на диализа може да имат вътрематочни проблеми, понякога менорагията може да се премахне с някои видове противозачатъчни.  

 

Снимки: Lady Pain, CEBImagery.com Foter

Добави коментар